Ранкове засідання 17 вересня
 Верховна Рада не змогла затвердити порядок денний третьої сесії парламенту сьомого скликання, оскільки депутати не домовилися, які законопроекти до нього вносити. Затвердили лише порядок денний на поточний тиждень — з 17 по 20 вересня.
Глава парламенту Володимир Рибак запропонував декілька варіантів голосування за порядок денний нинішньої сесії. Опозиція вимагала проголосувати за всі законопроекти, запропоновані до розгляду, не вилучаючи жодного. Водночас наполягала вилучити з проекту порядку денного законопроект про реформування НАК «Нафтогаз України», вбачаючи в ньому наміри приватизувати вітчизняну газотранспортну систему. За першу пропозицію — затвердити порядок денний в цілому із внесенням усіх законопроектів, які зареєстровані відповідно до Регламенту  станом на сьогоднішній день, — проголосували лише 126 депутатів. Другу пропозицію — затвердити порядок денний сесії в цілому, але без двох додатків, а додатки проголосувати пізніше, після консультацій із депутатськими фракціями та комітетами, — підтримали 196 депутатів. Пройшла лише третя пропозиція — затвердити лише порядок денний на поточний пленарний тиждень (308 «за»). Тож проект порядку денного сесії ще доопрацьовуватимуть та узгоджуватимуть. Загалом до порядку денного третьої сесії пропонується внести 
1 527 питань.
У цілому прийнято два урядові законопроекти. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб передбачає чіткіше визначити поняття «безхатченків» та розширити делеговані повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в організації та наданні допомоги такій категорії осіб.
Ще один прийнятий в цілому урядовий проект закону — про внесення змін до Закону України «Про внесення зміни до статті 59 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо пропуску через митний кордон України та митного оформлення радіоактивних матеріалів» — розроблено з метою недопущення втрати контролю за місцем знаходження, кількістю та переміщенням радіоактивних матеріалів при здійсненні міжнародних перевезень.
Проектом пропонується статтю 59 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» доповнити нормою щодо здійснення митного оформлення радіоактивних матеріалів за умови подання декларантом дозволу на перевезення радіоактивних матеріалів, виданого центральним органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Під час підготовки до другого читання було уточнено назву законопроекту. Законопроект підтримав 321 депутат.
Парламентарії прийняли постанову «Про присудження у 2013 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» (230 «за»). Цьогоріч лауреатами парламентської премії стали семеро номінантів. Премію присуджено: Олені Гордій — головному юрисконсульту Київського молодіжного центру праці, голові наглядової ради Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократична спілка студентів «Студентська платформа»; Анатолію Половинцю — члену правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжне об’єднання «Всеукраїнська спілка молодих підприємців та бізнесменів»; Роману Сергієнку — помічнику-консультанту народного депутата України; Ганні Старостенко — депутату Київської міської ради, секретарю Постійної комісії Київської міської ради з питань сім’ї, молоді та спорту; Миколі Трипуну — секретарю ЦК ЛКСМ України; Роману Хорольському — голові Всеукраїнської громадської організації «Фундація молодих лідерів України»; Олександру Чернишову — актору Республіканської організації «Кримський академічний російський драматичний театр імені М. Горького».
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів відповідно до Регламенту згідно з особисто поданою заявою народного депутата Ігоря Маркова (якого рішенням ВАСУ позбавлено депутатського мандата).
На вимогу опозиції В. Рибак поінформував про відсутніх на пленарному засіданні депутатів. У клінічній лікарні «Феофанія», за його даними, перебуває двоє депутатів, однак один із них виявився присутнім у сесійній залі, на лікарняному — один, однак він також прийшов до парламенту. У відрядженні нині не перебуває ніхто, у відпустці — Таїсія Повалій.
Глава парламенту також оголосив про створення у Верховній Раді сьомого скликання відповідно до Регламенту ще двох нових міжфракційних депутатських об’єднань — «За розвиток української авіації», керівником якого обрано народного депутата В’ячеслава Богуслаєва, заступником — Євгена Балицького, а також з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями (керівник — Святослав Ханенко).
В цілому також прийнято проект змін до Закону «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». На розгляд парламенту було внесено два альтернативні законопроекти щодо заміни водійського посвідчення старого зразка (ще з часів СРСР) для громадян пенсійного віку. Проект народного депутата Олега Ляшка передбачав, що старі водійські посвідчення для пенсіонерів безплатно замінюватимуть на нові, адже за кордоном не визнають водійські посвідчення з часів СРСР. А за проектом парламентарія Валентина Ничипоренка старі водійські посвідчення пропонувалося замінювати на нові не в обов’язковому порядку, а за бажанням. Тобто водійські посвідчення з часів СРСР ще будуть дійсними. Зрештою, депутати підтримали за основу та в цілому другий законопроект В. Ничипоренка (314 «за»).
У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів. За цими змінами учасникам господарських товариств пропонується надати право подавати до посадових осіб цих товариств позови про відшкодування товариству завданих збитків.
Розглянувши у повторному першому читанні внесений Президентом проект закону «Про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення», Верховна Рада відправила цей документ ще раз на доопрацювання для підготовки на повторне перше читання. За таке рішення проголосували 309 депутатів. Думки в сесійній залі розділилися: деякі депутати наголошували на потребі ратифікувати міжнародну конвенцію, а багато виступаючих вважали, що в конвенції не передбачено захист прав усиновлених маленьких українців. Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко також підтримав пропозицію відправити законопроект на доопрацювання. На повторне перше читання також відправлено законопроект про внесення змін до деяких законів у разі приєднання України до цієї міжнародної конвенції. Верховна Рада також ухвалила низку постанов про відзначення ювілейних дат.
Народні депутати Оксана Продан («УДАР»), Ксенія Ляпіна («Батьківщина»).
Адам Мартинюк (ліворуч), Віталій Журавський.
Андрій Пишний (ліворуч), Андрій Шевченко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.