Погорільці макіївського будинку продовжують рятувати майно, яке залили водою вогнеборці, і підраховують власні збитки від пожежі, що, нагадаємо, сталася минулої суботи о 14.29.
Попри таку кількість людей і техніки, за цей час повністю вигоріли дві квартири, а ще — не вдалося врятувати життя трьох людей. Очевидці розповіли, що у відчаї мешканці трикімнатної квартири — брат і сестра — стрибнули донизу з вікна сьомого поверху. На очах у сусідів і рятувальників! Після того як тривалий час кликали на допомогу...
...Жінка померла в кареті «швидкої допомоги», а чоловіка доправили до реанімаційного відділення місцевої лікарні. Одного потерпілого знайшли без ознак життя біля сміттєпроводу: очевидно, чоловік намагався розбити вікно і дістатися на свіже повітря. Ще один загинув у власній квартирі.
До трагедії — один крок
...Біля під’їзду будинку в мікрорайоні «Зелений» у Макіївці — скупчення людей. Працюють газовики, електрики, правоохоронці. Чергує «швидка допомога»: час від часу стає зле комусь із мешканців, які пережили трагедію та рятують примітивне майно. Носять відрами воду на вулицю, вивішують намоклі килими і підраховують збитки. На сьомому поверсі, де розташовані згорілі вщент квартири (№ 170 та 171), — стійкий запах диму і чорні стіни. Всередині — обвуглені двері, вікна, меблі, знищена побутова техніка. Працівники газової служби, які перекривали стояк, розповіли, що від вогню розплавилися навіть алюмінієві деталі у водогінній арматурі.
Ситуація вражає тим, що трагедія трапилася серед білого дня у вихідний, коли більшість людей перебували вдома. Мешканці мікрорайону, які спостерігали за подіями, навіть звинувачували рятувальників у зволіканні та неготовності до ліквідації вогню.
— Спочатку я відчув запах диму і подумав, що це у нас щось горить, — розповів Олександр Авсєєв із квартири 166 на шостому поверсі. — Але помітив у вікно, що люди із будинку навпроти робили знаки і показували кудись угору. Вийшов на балкон, виглянув угору — і побачив дим. Вискочив на сходовий майданчик, почав стукати до сусідів. Ніхто не відповідав. Тоді кинувся додому, щоб знайти телефон і подзвонити. Хотів повернутися нагору, до сусідів, але вже неможливо було двері відчинити: у під’їзді чорний дим, очі виїдало. Тоді стало страшно. Наш балкон почав горіти, і ми з бабусею понад годину боролися самотужки: носили воду і поливали.
Про сусідів, які загинули у вогні, відгукуються лише з кращого боку. Олександр і Ольга Іванови, син і мати, були родиною загиблого шахтаря. За попередніми даними, вогонь спалахнув саме в їхній квартирі, коли мати була на роботі, а 26-річний син залишався вдома сам. Брат і сестра Вероніка і Олексій Ямпольські із сусідньої квартири виглядали на стук стривожених мешканців знизу і згори, коли вже тягнуло димом, але з якоїсь причини не залишали житло. А за лічені хвилини чорна завіса перекрила шляхи до відступу. Тоді нещасні стали на підвіконня і наважилися на відчайдушний крок. Першим, за словами сусідів, стрибнув брат. Гілки високої старої тополі, що росте біля будинку, трохи загальмували падіння, тому чоловік дістав травми, але залишався живим. За ним фатальний крок зробила сестра... У квартирі в цей час перебував її співмешканець Валерій Бобров — він також загинув. Потерпілий має квартиру на третьому поверсі цього ж будинку, але нещодавно переселився до дружини на сьомий. Загалом пожежа забрала життя трьох осіб.
Збитки підраховуються, розпочато слідство
Вигляд будинків у мікрорайоні «Зелений» справляє гнітюче враження. Облуплені стіни, дірки у міжпанельних швах, «різнокаліберні» вікна, захаращені балкони, під’їзди, які давно не фарбувалися... Типовий спальний район, де мешкають далеко не багатії. «Це добре, що була субота, і ми могли набирати воду та поливати поріг і двері, щоб вогонь не перекинувся до нас», — мимохідь зауважила сусідка потерпілих по сходовому майданчику Ірина Новожилова. У вихідні, з’ясовується, в мікрорайоні подають воду цілодобово, а не по годинах. Можливо, це врятувало чиєсь життя. Страшно припустити, якими могли б бути наслідки, якби вогонь спалахнув уночі в будній день, коли люди сплять, а крани порожні. Розслідування проводить Макіївське міське управління міліції, процесуальне керівництво над ходом досудового розслідування здійснює прокуратура міста.
— Попередня причина пожежі — необережне поводження з вогнем під час паління мешканцем квартири № 171, який загинув, — прокоментував подію Ігор Домаровський, виконуючий обов’язки начальника Головного управління Державної служби із надзвичайних ситуацій по Донецькій області. — Не було б цієї трагедії, якби була своєчасно викликана наша служба. Повідомлення до служби 101 надійшло майже через дві години після того, як мешканці відчули запах диму. Можливо, вживали самостійно заходів, щоб загасити вогонь, але не вийшло. Щодо часу прибуття підрозділів і техніки, то перший підрозділ був на місці за десять хвилин, другий — за 16 хв., автодрабина — за 26. Ці часові проміжки відповідають нормативним. Усі машини були з водою, потім підключилися до гідрантів. На час приїзду автодрабини люди ще не вистрибнули, ніхто не просив про допомогу. Техніка була встановлена з тилу, де розташоване вікно двокімнатної квартири, звідки зайнявся вогонь. Щойно надійшов сигнал про те, що потрібна допомога мешканцям трикімнатної квартири, передислокувалися. Люди стрибнули цієї миті. У них була можливість не стрибати, не було гострої необхідності кидатися з вікна. Можна було перейти на балкон, який не горів, і дочекатися встановлення автодрабини. На балконі стаціонарна евакуаційна драбина із відкритим люком на нижній поверх. Що керувало людьми в цей час —невідомо. Паніка...
— А щодо натягування брезенту, — продовжує посадовець, — то на озброєнні МНС немає брезенту від часів СРСР. У нас така тактика не застосовується. Брезент застосовувався для порятунку людей із висоти 6 метрів, але не двадцять. При падінні з такої висоти втримати брезент неможливо. Ефекту порятунку не буде, людина розбилася б усе одно.
Тим часом Державна служба України із надзвичайних ситуацій обіцяє провести перевірку дій пожежно-рятувальних підрозділів під час ліквідації пожежі в Макіївці.
Макіївка
Донецької області.
«Наш балкон почав горіти, і ми з бабусею носили воду та поливали», — каже Олександр Авсєєв.
Фото автора.