Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону про ратифікацію Європейської конвенції про захист домашніх тварин.
На засіданні комітету зазначалося, що Конвенція спрямована на забезпечення захисту домашніх тварин та гуманного поводження з ними, визначає основні принципи благополуччя тварин, засади їх утримання, розведення та дресирування, встановлює вікові обмеження стосовно придбання домашніх тварин, обмеження щодо їх використання в комерційних цілях, правовий режим створення та функціонування притулків для тварин, обмеження щодо використання домашніх тварин у рекламі та розважальних заходах, допустимі випадки проведення хірургічних операцій тварин та їх присипляння, заходи, які можуть застосовуватися по відношенню до безпритульних тварин, зокрема з метою зменшення їх кількості, та винятки щодо їх відлову, утримання та присипляння тощо.
Члени комітету підтримали також проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відповідальності за порушення порядку утримання собак, котів та інших тварин (реєстр. №2580а).
Законопроект спрямовано на вдосконалення механізму відповідальності осіб, які утримують домашніх тварин, з метою запобігання збільшенню числа безпритульних тварин та захищеності громадян від агресії з боку тварин.
За порушення правил утримання домашніх тварин, порядку утримання собак, котів та інших тварин, а також за недбалий догляд за ними пропонується встановити адміністративну та кримінальну відповідальність.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.