Комітет з питань культури і духовності розглянув проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо модернізації бібліотек та розвитку бібліотечної справи).
У засіданні комітету взяли участь заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський та заступник міністра культури Віктор Балюрко. За словами автора законопроекту № 2849 Ярослава Федорчука, метою проекту є закріплення на законодавчому рівні правових норм, які сприятимуть модернізації бібліотек, поповненню бібліотечних фондів, у тому числі й документами з рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля), пристосуванню бібліотек для людей з особливими фізичними потребами, технічному та технологічному переоснащенню бібліотек, створенню і належному функціонуванню електронних бібліотек тощо.
Під час обговорення заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський наголосив на важливості та необхідності якнайшвидшої модернізації вітчизняних бібліотек.
Депутати також розглянули проблему виселення музеїв із території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. За наслідками обговорення комітет ухвалив рішення звернутися до міністра культури України Леоніда Новохатька та голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова з проханням надати вичерпну інформацію щодо загрози виселення музеїв із території заповідника.
Комітет також висловив стурбованість заявою керівника Головного управління культури КМДА Світлани Зоріної щодо можливого зменшення кількості бібліотек у Києві. У зв’язку з цим комітет звернувся до голови Київської міськдержадміністрації О. Попова з вимогою дати роз’яснення щодо зазначеної заяви посадової особи і до міністра культури України Л. Новохатька з проханням не погоджувати закриття жодної бібліотеки.
Пенсії чорнобильцям перерахують
Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо перерахунку пенсій).
Законопроектом №2489а пропонується викласти у новій редакції статтю 54 чинного Закону, передбачивши, що в усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв’язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими: по І групі інвалідності — 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; по ІІ групі інвалідності — 8 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; по ІІІ групі інвалідності — 6 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; дітям-інвалідам — 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
Фінансовим пірамідам оголошують війну
Комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики підтримує проект закону «Про заборону фінансових пірамід в Україні».
Законопроектом №2700 пропонується заборонити умисне створення умов для фінансової піраміди, пропонування участі в ній або залучення (отримання) фінансових активів за допомогою фінансової піраміди». Відповідні зміни вносяться також до Кримінального кодексу, законів «Про рекламу» та «Про захист прав споживачів».
Згідно з проектом, фінансовою пірамідою є будь-які операції з фінансовими активами (кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб, зокрема без провадження фактичної господарської діяльності.
 
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.