Комітет з питань науки та освіти підтримує проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розміщення науковими установами та організаціями власних надходжень, отриманих від їх основної діяльності, та грантів і контролю за їх використанням).
Законопроектом пропонується встановити норму, яка б давала змогу бюджетним науковим, науково-дослідним (науково-технічним) установам та організаціям активно використовувати власні надходження, отримані від плати за послуги, що надаються згідно з їх основною діяльністю, та грантів, отриманих ними в рамках науково-технічного співробітництва.
Автори законопроекту зазначають, що ситуація, яка склалась останнім часом при казначейському обслуговуванні бюджетів, а саме несвоєчасне здійснення оплати платіжних доручень бюджетних установ (у тому числі наукових), негативно впливає на виконання проектів та програм у рамках міжнародного науково-технічного співробітництва. Це призводить до згортання госпдоговірної тематики наукових установ, фінансових втрат та негативно сприймається закордонними партнерами. Що, на їхню думку, погіршує діловий імідж вітчизняних науковців.
Вл. інф.