Урочистості з нагоди 70-річчя визволення Донбасу пройшли в шахтарській столиці. Ювілейному мітингу біля меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас» передувала реконструкція подій часів війни: учасники святкування могли бачити, як визволяли від загарбників місто за містом. На завершення молодь вишикувалася з лампадками в руках, утворивши слово «Помним». «Для нашого рідного краю цей день був і назавжди залишиться священним святом і наш обов’язок — зробити все, щоб життя ветеранів було гідне героїв-переможців, а пам’ять про війну продовжувала жити вічно», — відзначив міський голова Олександр Лук’янченко.
Керівники області і міста вручили колишнім воїнам ключі від дев’яти нових автомобілів, придбаних за кошти міського бюджету. Із понад 29 тисяч ветеранів Великої Вітчизняної війни, які мешкають в обласному центрі, 79 є визволителями краю. Напередодні свята всі вони отримали матеріальну допомогу в розмірі тисячі гривень. Виплачено одноразову матеріальну допомогу й іншим ветеранам війни та членам їхніх родин — на загальну суму понад 13 мільйонів гривень.
Урочистий мітинг завершив святковий феєрверк на честь переможців. Тут же, біля меморіалу, відбулося передання естафети пам’яті «Перемога в кожному з нас!», присвяченої 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Міський голова передав гільзу та Книгу Пам’яті делегації Чернігова.
Гасіння спеціальним штемпелем маркованого художнього конверта «70 років визволення України від німецько-фашистських загарбників», присвячене ювілею визволення Донбасу, відбулося за участі керівників області й міста, а також Донецької дирекції УДППЗ «Укрпошта». Цими днями в операційній залі Донецького поштамту проходить пересувна міжнародна виставка, на якій представлено філателістичну продукцію, присвячену знаменній події. «Тисячі солдат і офіцерів Радянської армії загинули в боях за визволення краю, і пам’ять про їхній подвиг назавжди залишиться в наших серцях», — запевнив директор Донецької дирекції «Укрпошти» Микола Дрьомов.
Однією з «родзинок» свята став «Потяг Перемоги»: до його складу ввійшли відреставровані музейні експонати — локомотив, вагон-теплушка та залізничні платформи з військовою технікою, а також комфортний СВ-вагон для ветеранів. На станції Донецьк у день відправлення потяга відтворили атмосферу 1940-х років: чергував військовий патруль, працював фронтовий медпункт, лунала музика воєнних років... Для постановки театралізованих сюжетів на військову тематику були залучені артисти театрів, ансамблю пісні і танцю «Донбас», а також студенти мистецьких навчальних закладів. На вокзалах Макіївки, Горлівки, Артемівська, Красного Лиману та Ясинуватої потяг зустрічали мешканці міст — так само радісно і піднесено, як визволителів сімдесят років тому.
Донецька область.
 
На знімку: покладання квітів до меморіалу визволителям Донбасу. 

Фото Олега ТОЛСТОВА.