Учора в Харкові відкрився економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи». Це вже п’ята зустріч за останній час в одному з найбільш привабливих промислових регіонів країни підприємців, фінансистів, економістів, політиків — одне слово, всіх тих ділових людей сучасного світу, хто визначає вектори її економічного і соціального розвитку.
У програмі заходу — дискусії про дієві кроки з підвищення конкурентоспроможності регіону, розвиток стратегії державного та приватного партнерства, нові можливості агропромислового комплексу в умовах глобалізації, перспективи розвитку газової галузі в області, створення так званих розумних міст і сіл майбутнього.
У форумі, окрім України, беруть участь представники 13 країн: Албанії, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, В’єтнаму, Грузії, Індонезії, Канади, Росії, Польщі, США, Туреччини, Чехії, всього близько 350 учасників — політиків, промисловців, бізнесменів, фінансистів. Топ-спікером форуму стане Лешек Бальцерович — польський економіст і політик, ідейний натхненник польських економічних реформ прискореного переходу країни з плановою економікою до країни з ринковим господарством, відомого як «шокова терапія». Також у форумі візьме участь Марк Меллорі — мер Цинциннаті, міста-побратима Харкова.
Виступаючи на V Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», автор економічної «шокової терапії» зробив порівняльний аналіз постсоціалістичних реформ і зауважив, що наразі «шокова терапія» Україні не потрібна.
— Треба здійснювати послідовні й рішучі реформи. Зараз у вас у країні умови не настільки драматичні, як були в Польщі. Але при цьому потрібно розуміти, що за драматичних умовах створюється більший стимул, потрібна висока ступінь мобілізації зусиль. Основна проблема в Україні — проблема високих витрат та дотацій, на які йде половина бюджету країни. Але для економіки потрібні не тільки економічні, а й політичні реформи. Необхідно створити державу, яка працює в інтересах бізнесу, — зазначив польський економіст.