Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 вересня
 
У рамках години запитань до уряду представники Кабінету Міністрів поінформували народних депутатів про стан підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону, про дотримання торговельних угод з Російською Федерацією, а також стосовно загальних наслідків вступу України до СОТ.
Як повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, для підготовки галузі до опалювального сезону уряд здійснив усі необхідні організаційні заходи.
За його словами, це питання перебуває на контролі міжвідомчої робочої групи, яку очолює віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Крім того, двічі на місяць проводяться всеукраїнські селекторні наради, під час яких розглядаються всі поточні питання та ухвалюються необхідні рішення.
«Загалом по країні зберігається позитивна динаміка технічної підготовки галузі до опалювального сезону. На сьогодні всі регіони тримають відповідний темп виконання підготовчих робіт, здійснюють їх із перевищенням запланованих показників», — зауважив урядовець. Він додав також, що до першого жовтня всі об’єкти житлово-комунального господарства мають бути готові до опалювального сезону. І це питання уряд контролюватиме жорстко.
Також міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що станом на перше вересня у газосховища закачано 12 мільярдів 200 мільйонів кубічних метрів газу. Тобто до початку опалювального сезону ми готові.
Водночас, відповідаючи на запитання Олега Зарубінського (ПР) щодо динаміки залучення інвестицій у видобуток власних нафти й газу, міністр повідомив, що протягом 2014—2017 років у геологорозвідку власних родовищ буде вкладено приблизно 3 мільярди доларів США. Що дасть потужний поштовх для того, щоб у майбутньому повністю забезпечити країну власними нафтою та газом.
Своєю чергою міністр економічного розвитку та торгівлі Ігор Прасолов, відповідаючи на запитання економічного блоку, зауважив, що торговельні суперечки, котрі виникли між нашою країною та Росією, можна вирішити з використанням правил та норм СОТ. Це, зокрема, передбачено статтею 19 відповідного договору.
Загалом для врегулювання цих питань, повідомив І. Прасолов, уряд проводить роботу з використанням всіх наявних інструментів, передбачених як угодами СОТ так і договором про зону вільної торгівлі держав—учасниць СНД, а також в рамках спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.
Що стосується прогнозів на 2014 рік, то, за словами урядовця, в умовах невизначеності світової економіки надзвичайно важливою є розробка реалістичного прогнозу економічного та соціального розвитку країни. І ця робота, запевнив міністр, нині на завершальному етапі.
Він повідомив також, що прогнозний обсяг фінансування державної програми активізації економіки на 2014 рік становитиме 207,159 мільярда гривень. 
Говорячи про прогнозні макропоказники розвитку економіки в 2014 році, міністр відзначив, що уряд не чекає значних цінових коливань на ринку, розраховує оптимізувати експортно-імпортні операції та продовжити політику стимулювання внутрішнього попиту.
Хвилювали народних депутатів й інші питання. Так, Ігор Швайка («Свобода») поцікавився ходом розслідування інциденту, який стався за участю російських прикордонників в Азовському морі і долею нашого співвітчизника Олександра Федоровича — єдиного рибалки, який вижив. Як повідомив заступник міністра закордонних справ Віктор Майко, нині вживаються максимальні заходи для того, щоб повернути українського громадянина на батьківщину. Ведуться також активні перемовини як по лінії зовнішньополітичних відомств України і Росії, так і по лінії роботи нашого МЗС з прокуратурою. «Сподіваюся, найближчим часом матимемо позитивне рішення щодо долі нашого громадянина», — сказав він.
Цього дня народні депутати ухвалили ще низку постанов про призначення позачергових виборів сільських та селищних голів. А також постанову про перейменування села Біньова Турківського району Львівської області на село Беньова.
Із днем народження цього дня вітали Ігоря Циркіна (фракція Партії регіонів).
 
Юрій Благодир, Володимир Литвин.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОВІДКОВО
 
Станом на п’яте вересня плановий показник підготовки галузі фактично становить 95 відсотків. Водночас «паспорти готовності» отримали 97 відсотків будинків (185 тисяч). Як відомо, лише за наявності підписаного відповідними інспекціями «паспорта готовності» будинок вважається готовим до зими.