Святкуванню визволення України від німецько-фашистських загарбників було присвячено і щорічний, уже четвертий, Всеукраїнський фестиваль гармоністів «Грай, гармонь!», проведений Асоціацією гармоністів України. Ідея проведення народилася в Маріуполі, але прописку «отримала» на Житомирщині. Про фестиваль і його учасників журналістам газети «Голос України», яка є його інформаційним спонсором, розповів незмінний організатор всеукраїнських фестивалів «Грай, гармонь!», президент Асоціації гармоністів України Василь БУГАЄВ.
— Василю Пилиповичу, розкажіть, коли вперше з’явилася ідея проведення фестивалів?
— Ідея народилася в Маріуполі. У 1989 році на базі Міського саду я організував групу гармоністів міста, а кращі з них увійшли в ансамбль. Усього було 30 музикантів. Колектив виступав з концертами перед мешканцями міста. 
У 1993 році мене обрали президентом Асоціації гармоністів України. І от уже двадцять років я опікуюся підготовкою та проведенням всеукраїнських естивалів-конкурсів. До речі, незабаром,  з 11 по 14 вересня, відбудеться вже четвертий всеукраїнський фестиваль «Грай, гармонь!». І цього разу його учасниками стануть також гармоністи з Російської Федерації та Республіки Білорусь. Наше завдання — докласти максимум зусиль до того, щоб цей фестиваль отримав статус міжнародного.
 А хто ще може взяти участь у фестивалі?
— Для участі запрошуються ансамблі гармоністів і гармоністи-солісти, виконавці російських і українських народних та авторських пісень, частівок, танців, самодіяльні поети й композитори і, звичайно, майстри з ремонту й виготовлення гармоній.
Колектив (ансамбль) або окремий учасник-виконавець (гармоніст, вокаліст, танцюрист) повинні виконати по два різнохарактерні номери на свій вибір. А головною особливістю фестивалю є те, що вік його учасників необмежений. У ньому беруть участь і люди середнього й літнього віку, й молодь.
— Проведення фестивалів, напевно, вимагає фінансових витрат. Хто їх оплачує?
— Проїзд в обидва боки та проживання в готелі — за рахунок учасників. Звичайно, шукаємо бюджетні варіанти: приватний сектор, кімнати відпочинку на залізничній станції, кімнати Червоного Хреста.
Велика подяка Коростенській міській раді, яка на час проведення фестивалю забезпечує учасників харчуванням, і міському комітету КПУ Коростеня, що виділив кошти на придбання дипломів і грамот для учасників. У 2010 році благодійну допомогу надали комуністи (П. Симоненко).
Організатори фестивалю ось уже четвертий рік поспіль звертаються до керівників політичних партій, підприємств і організацій, благодійних фондів, до бізнесменів і підприємців та всіх бажаючих із проханням надати посильну допомогу у фінансуванні для підготовки і проведення фестивалю.
Кошти можна перераховувати на адресу:
Код ЄДРПОУ
379 89 761
п/р №26005072113001 у Маріупольському відділенні ПАО «Банк Національний Кредит» 
МФО 320702 
код ЄДРПОУ 20057663 з позначкою: «На фестиваль «Грай, гармонь!»
Від редакції. Бажаючим одержати відповіді на запитання з проведення фестивалю та взяти в ньому участь звертатися на адресу: 87515, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Семенишина, 22, кв. 3 Бугаєву Василеві Пилиповичу або по тел: (0629) 40-16-99, (098) 232-82-71.
 
Виступи гармоністів — завжди яскраві  та  незабутні.
Фото надане Василем Бугаєвим.