Настав час порозуміння!
 
Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 3 вересня
Учора розпочала роботу третя сесія Верховної Ради України сьомого скликання, а з нею стартував новий політичний сезон. І хоча всі народні обранці прийшли зранку до парламенту в новому вбранні з урочисто-святковим настроєм і говорили про налаштованість на плідну роботу та європейські цінності, шлях до вибору зовнішньополітичного курсу держави, що стане лейтмотивом нової сесії, вочевидь, не буде легкий.
У церемонії відкриття сесії взяли участь Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени уряду, керівники судової гілки влади, голови обласних рад та інші високопосадовці, представники моніторингової місії Європарламенту Олександр Квасневський та Патрік Кокс, глави дипломатичних представництв іноземних держав та релігійних конфесій.
Перед народними обранцями виступив Президент України Віктор Янукович. Головною темою його виступу була євроінтеграція. Глава держави наголосив, що одним із головних завдань для парламенту на новій сесії є ухвалення євроінтеграційних законів, які є передумовою для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 
В. Янукович зауважив, що асоціація з ЄС потрібна українцям як стимул до модернізації та реформування країни і підвищення добробуту громадян. (Витяг з виступу друкується в газеті).
Під час виступу Президента у парламенті жодних ексцесів чи вистав не трапилося: депутати слухали В. Януковича уважно. Потім були виступи від фракцій.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак у своєму виступі також наголосив, що Верховна Рада має стати поважною та дійовою законодавчою опорою всієї політичної системи України, та окреслив основні завдання для парламенту на новій сесії. Керівник парламенту підкреслив, що період «політичного учнівства» народних депутатів нинішнього скликання завершився, і попереду парламентаріїв чекають чотири місяці сесійної праці, яка має довести народові України професійність та політичну зрілість народних обранців (виступ публікується).
Зранку в сесійній залі зареєструвалися 385 народних депутатів.
До розкладу засідань на перший пленарний день включено 12 питань. Порядок денний третьої сесії вирішено затвердити після доопрацювання та узгодження. Євроінтеграційні законопроекти наразі до порядку денного ще не включено, оскільки, за словами представника Президента в парламенті Юрія Мірошниченка, вони ще також потребують доопрацювання в комітетах.
Склав присягу Вадим Новицький, обраний в одномандатному виборчому окрузі № 224 (Севастополь).
Під час розгляду урядових проектів законів Голова Верховної Ради Володимир Рибак обурився, чому законопроекти доповідають не міністри, а їхні заступники. Глава парламенту заявив: якщо надалі у парламенті проекти урядових законів не доповідатимуть особисто міністри, то він зніматиме їх з розгляду. «Сьогодні — останній день, коли так можна ставитися до депутатів і Верховної Ради, — сказав В. Рибак. — Так далі не буде».
 
Факт
 
Верховна Рада під час третьої сесії сьомого скликання планує розглянути півтори тисячі законопроектів. Із них близько 500 вже підготовлені до розгляду.