У районі острова Зміїний підводні археологи виявили британський пароплав «Блер Атолл», що затонув 127 років тому.
З історичних документів відомо, що 18 січня 1887-го пароплав вийшов з Одеси з вантажем зерна та вовни. Він направлявся на Мальту. Проте до пункту призначення судно не дійшло. Припускали, що воно затонуло в районі Зміїного.
Підводні археологи з Одеси вже давно примітили старовинне парове судно із клепаним корпусом, однак уважали, що це одна з жертв Першої світової війни, яких багато на дні Чорного моря. Остання пошукова експедиція встановила назву пароплава, за якою визначили і час його загибелі. Причини аварії корабля ще треба буде з’ясувати.
В управлінні охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації повідомили, що «Блер Атолл» потрапив до списку з п’яти кораблів і суден, які взяті державою під охорону і найближчим часом будуть занесені до реєстру пам’яток історії.
Крім британського пароплава, у списку значаться ескадрений міноносець «Лейтенант Зацаренный» (в 1917 році підірвався на німецькій міні біля острова Зміїний), румунський транспорт «Сулина» (1942-го потоплений радянським підводним човном на траверсі Одеського порту), румунські торпедні катери «Віджелія» і «Віфорул» (загинули 1941 року в результаті вибуху угорського транспорту «Унгвар» у районі Санжейки).