Збирання ранніх зернових завершують у господарствах Вінницької області з кращим показником, ніж торік. Намолочено 2,1 мільйона тонн збіжжя — трохи більше минулорічного показника. Щоб справити обжинки ранніх зернових, треба скосити й обмолотити вирощене ще на 38 тисячах гектарів. Із них 27 тисяч гектарів становить озима пшениця, решта — ярий ячмінь.
— Якщо взяти до уваги, що в середньому з гектара збирають 43,5 центнера зерна, то з необмолочених площ матимемо ще приблизно 165 тисяч тонн збіжжя, — прогнозує керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. — Загалом вал ранніх зернових сягне понад 2,2 мільйона тонн.
Продають вирощене збіжжя в середньому по 1,6 тисячі гривень за тонну. Голова ради сільгоспвиробників Ямпільського району Михайло Гнидюк зауважує, що ціна для аграріїв низька. «Якщо підвищаться ціни на матеріально-технічні засоби, необхідні для робіт під майбутній урожай, не знаю, як зводитимемо кінці з кінцями», — каже співрозмовник.
Компенсувати втрачене у південних районах сподіваються за рахунок кукурудзи та інших пізніх культур. На «королеву» полів покладають надії і в інших районах. За прогнозами фахівців, хлібороби краю покладуть у засіки 4,7 мільйона тонн збіжжя. Такого багатого короваю на Вінниччині не мали навіть за радянських часів.
...у Вінниці обстріляли квартиру польського дипломата?
У ніч з 12 на 13 серпня у Вінниці прострелили шибку у вікні однієї з квартир у мікрорайоні Поділля. За інформацією сусідів, у ній мешкає сім’я дипломата. Як стало відомо «Голосу України» , обстріляну квартиру орендує один з віце-консулів Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці.
— Вранці 13 серпня до міліції із заявою звернувся чоловік, який повідомив, що вночі невідомі пошкодили шибку у вікні його квартири, — поінформувала кореспондента «Голосу України» начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Анна Олійник. — Слідчо-оперативна група вилучила на місці кульки, що їх використовують під час стрільби з пневматичної зброї. Відкрито кримінальне провадження за статтею КК України — хуліганство з використанням зброї.
В міліції не уточнюють факт проживання в обстріляній квартирі польського дипломата. Так само не називають прізвище людини, яка звернулася із скаргою з приводу пошкодження майна. На запитання: «Коли саме надійшло повідомлення до міліції — вночі, одразу після пострілу чи наступного дня?» Анна Олійник сказала, що заяву постраждалий подав уранці.
Вінницька область.