До редакції газети «Голос України» надійшла резолюція мітингу, який відбувся у Маріуполі на захист міського дитячого будинку змішаного типу «Центр опіки». Учасники акції вважають, що рішення міської ради про затвердження нової редакції статуту закладу призведе до його фактичної ліквідації. Про конфлікт навколо центру газета писала («Маріупольські депутати взялися за «дитяче питання», 9 липня 2013 р.).

Тим часом протистояння не вщухає. Під час мітингу, участь у якому взяли близько 300 осіб, виступили депутати міської ради Галина Ліхачова, Ігор Решетняк, Галина Куркуріна та городяни, небайдужі до проблеми. На акцію прийшли представники місцевих осередків політичних партій, громадських організацій та інші мешканці міста, стурбовані ситуацією навколо дитбудинку. Якщо досі в закладі могли перебувати діти від народження до 18 років, то тепер, після зміни статуту, малюків до трьох років тут не прийматимуть. Це призведе до розділення братів і сестер, зазначали промовці, і зачепить 27 родин. Крім того, міська рада вирішила передати до комунальної власності дві квартири, свого часу подаровані центру благодійниками. Нині у цих квартирах мешкають сироти, які за віком не можуть перебувати в дитбудинку, але не мають свого житла. Такі дії, на думку промовців, ведуть до знищення закладу та погіршення становища дітей-сиріт та дітей із родин у складних життєвих обставинах.

Серед тих, хто виступив на акції, були й вихованці центру, які нині отримали освіту та професію. Колишні підопічні дитбудинку також проти його розформування. Учасники мітингу зажадали негайно скасувати рішення сесії міської ради, відправити рішення зі спірного питання на доопрацювання з урахуванням думок профільної комісії та громадськості. Крім того — скасувати рішення про передання до комунальної власності квартир, які належать вихованцям — випускникам центру. В резолюції мітингу міститься вимога створити робочу групу для вивчення унікального багаторічного новаторського досвіду «Центру опіки», його результативності, із наступним клопотанням перед Міністерством освіти і науки та Міністерством охорони здоров’я із пропозицією надати закладу статус дитячого будинку як нової форми подолання сирітства.

«Згідно зі статтею 58 Конституції України, закони й інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, однак результатом діяльності «доброхотів» від влади стала поява рішення сесії Маріупольської міської ради від 18 червня 2013 року, яке змінює статус центру і, по суті, веде до злочинної ліквідації у вищому ступені працездатного, унікального закладу, яке за роки свого існування дало змогу виховати і дати дорогу в життя багатьом молодим громадянам України», — йдеться в резолюції. Заяви представників влади про те, що вихованців центру влаштують на сімейні форми виховання учасники мітингу вважають «популістськими»: «На сьогодні просто немає в такій кількості сімей, готових до усиновлення. Це робить подібні рішення популістськими, тенденційними, спрямованими на видачу «гарної» статистики і звітності, а не на користь дітям. Наказний тон і штурмівщина таких декларацій обурлива і неприпустима, коли йдеться про долі маленьких громадян».

Резолюцію також спрямовано Президенту України, Генеральній прокуратурі, профільним міністерствам, голові обласної державної адміністрації, Маріупольському міському голові та іншим. Захисники «Центру опіки» зібрали близько 2 тисяч підписів за скасування рішення міської ради.

Є положення про інтернатні заклади, де чітко виписано: адміністрація, педагогічний колектив, психологи та інші повинні працювати з дитиною, готуючи її до сімейних форм виховання. А ми зіштовхуємося із протилежним. Дитбудинок, як резервація, закривається, не пускають тих, кого ми за законом направляємо — усиновлювачів, прийомних батьків, і обробляють дітей так, що вони самі відмовляються іти в родини. Приїздять наші усиновлювачі, для них місце спілкування з дітьми — лавочка під сходами. А приїздять іноземці — там є спеціальна кімната, із папугами і квітами. Те, що директор центру залучає спонсорів, всю громадськість піднімає — честь їй і хвала. Та не можна дітей прирікати на сирітську долю до повноліття.

Щодо інших закладів для сиріт у Маріуполі — дитбудинку «Сонечко» та школи-інтернату, то зазначу, що програма реформування інтернатних закладів діє з 2008 року, і доля їх вирішиться. Тому що заповнюваність інтернатів в області — 50 відсотків.

Донецька область.

Нині в центрі опіки мешкають діти від народження до 18 років. Після зміни статуту закладу малюків до трьох років не прийматимуть.

Фото автора. 

Коментар

Віра Сагайдак, начальник Служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації:

 

— «Центр опіки» ніхто не закриває. Там просто хочуть навести лад. Не мають права в цьому дитбудинку тримати дітей до трьох років — лише в медичних будинках дитини. До нас знову надійде купа скарг від людей, яким відмовлять в усиновленні чи створять таку обстановку, щоб дитина добровільно сама відмовилася іти в родину. Обробка дітей іде повністю. На сесії міської ради я сказала, що інтернатна система робить випускників моральними уродами. Ніхто не стверджує, що дітям у «Центрі опіки» погано. Там гарний заклад. Але не можна це консервувати і створювати резервацію для дітей, щоб забезпечити робочим місцем 180 дорослих.