Будівля зі скла у формі латинської літери D — першої в назві Донецька — такий вигляд має «Кальміус Арена» у проекті. А поки що тут, на березі річки, — не спортивний майданчик, а будівельний (на знімку): працюють вантажівки та спецтехніка. Нова арена призначена для проведення баскетбольних, хокейних, боксерських, легкоатлетичних та інших змагань, а також концертів і урочистих заходів. «Господарем» зали буде хокейний клуб «Донбас», а ось завершення будівництва приурочене до події в іншому виді спорту — баскетболі. Очікується, що «Кальміус Арена» стане одним із майданчиків, де проводитимуть ігри Євробаскету-2015.

Проект вартістю 60 мільйонів євро реалізується в рамках приватно-державного партнерства: три чверті суми становлять кредитні ресурси, чверть — приватний капітал. Державний бюджет відшкодовує частину відсотків за кредитом, оскільки споруда є однією з ключових у рамках підготовки до європейського баскетбольного чемпіонату. Максимальна місткість арени — 16 тисяч глядачів, які можуть відвідати концерт чи шоу. На баскетбольних матчах матимуть змогу побувати одночасно 13,2 тисячі глядачів, на хокейних — 12,8 тисячі.

Нещодавно на будмайданчику з’явилася веб-камера: тепер спостерігати за перебігом спорудження сучасної спортивної зали можна з будь-якого куточка світу. 

Втім, у земляних роботах, які тривають нині, важко вгадати обриси майбутньої арени. Її приміщення розташовуватимуться на п’яти рівнях. Роздягальні для спортивних команд, артистів, суддівських бригад, фан-шоп, фаст-фуди, зона сімейного відпочинку, панорамний ресторан, віп-ложі, прес-центр — це лише частина сучасного комплексу, спроектованого із урахуванням рельєфу місцевості й покликаного вписатися в ландшафт. «Я їздив по різних країнах, бачив різні проекти, але цей — один із найвражаючих», — таку оцінку дав «Кальміус Арені» Каміл Новак, генеральний секретар FІBA Europe (Міжнародної федерації баскетболу в Європі).

Будівництво нової арени дасть поштовх не лише розвитку спорту, а й інфраструктури міста: реконструкція прилеглих вулиць створить комфортні умови для вболівальників та мешканців навколишніх районів, а сотні донеччан отримають нові робочі місця.

Донецьк.

Фото надано хокейним клубом «Донбас».