Нарешті повернулися додому з Фінляндії 37 студентів Миколаївського національного аграрного університету. Замість обіцяної виробничої практики вони майже тиждень були залишені напризволяще в чужій країні.
Безвідповідальність проявила фірма-посередник, яка організувала практику для майбутніх аграріїв — роботу зі збирання ягід. Уже на митниці з’ясувався: їхній автобус не має потрібної ліцензії, студенти залишилися без транспорту й ночували під відкритим небом на парковці для фур. Рідний університет допоміг їм дістатися місця, домовившись у телефонному режимі із транспортною компанією.
Але там, у місті Пукас, виявилося, що на них чекали місяцем раніше. Ягідний сезон закінчився, роботи немає, треба їхати назад. Директор фірми-посередника просто зник, зв’язатися з ним неможливо. Гроші й продукти, які із собою взяли студенти, закінчилися.
ВНЗ повернув додому практикантів — вислав їм назустріч автобус. Це коштувало більше 34 тисяч гривень. При тому, що всі послуги фірми-посередника було оплачено повністю.
— Співробітники університету скинулися грошима, щоб повернути студентів. Компанія їхнім поверненням не займалася, — розповів керівник виробничої практики Миколаївського національного аграрного університету Олег Пилипенко.
Університет і раніше відправляв студентів на практику — до Німеччини, Данії, Голландії. І жодних проблем не виникало. «Фінський дебют» став несподіванкою, нині готується позов до прокуратури.
Миколаїв.