В Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції».
Політики, політологи, депутати, науковці та представники неурядових організацій вели мову про інструменти впливу громадськості на інститути влади, про механізми відкликання депутатів усіх рівнів та перелік посадовців, щодо яких діятиме механізм вотуму недовіри без внесення змін до Конституції України.
Своє бачення таких можливостей висловив координатор громадської ініціативи «За відповідальну владу» Ігор Курус, наголосивши, що основною метою однойменної кампанії є «просування» закону «Про владу в Україні». І. Курус стверджує, що «ми розробили законопроект, який передбачає вплив на владу не тільки у виборчий період, коли люди приходять на виборчі дільниці і голосують за того чи іншого політика, а такий, що дає можливість громадянам через інститут відкликання та вотум недовіри впливати на владу майже кожного дня». Зокрема, це стосується таких, на його думку, недоступних нині представників влади, як начальники міліції, судді та прокурори. Найбільшою «оригінальністю» нового документа громадський діяч вважає те, що у ньому виписаний «такий спосіб» відкликання депутата чи іншого представника влади, який не передбачає змін до Конституції України.
Такі законодавчі зміни підтримує і голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. Він зауважив, що їхня організація, окрім моніторингу та аналізу проведення виборчих процесів, слідкує і за тим, як вибрані особи виконують свої обіцянки, тому представники КВУ зацікавлені у всіх процесах, що пов’язані з посиленням відповідальності влади у державі.
Івано-Франківська область.