На Вінниччині новий скандал — 13 озброєних представників «Правого сектора» у суботу, 20 грудня, заблокували роботу двох магазинів у селищі Стрижавка, що неподалік обласного центру. Аргументи сторін — підприємця і названої політичної сили — вислуховував кореспондент «Голосу України».
Власник обох магазинів Анна Володимирівна вважає такий наїзд компрометацією її бізнесу, а ще — намаганням представників «Правого сектору» «створити картинку для російського телебачення», інакших пояснень ситуації підприємець не має. Прес-секретар вінницького «Правого сектору» Андрій Кошубський стверджує, що у такий спосіб його побратими завадили вивезенню фальсифікованої горілки. Про те, що її продають у цих торговельних закладах, їм повідомили місцеві жителі. Спочатку провели контрольну закупку, а після того заблокували торговельні точки, аби завадити можливому вивезенню спиртного.
— У конкретному випадку треба говорити не про порушення правил торгівлі, бо товар ми продавали законно, є відповідні документи на його отримання з мокрою печаткою, — продовжує власниця магазинів. — Йдеться про використання зброї у людному місці. Через дорогу від одного з магазинів розташована школа. Багато дітей збіглися подивитися на автоматників у камуфляжах і масках. Продавця магазину забрала «швидка». Новина розлетілася по селу, збіглися люди, дехто прийшов з вилами. Вони стали на захист працівників магазину. Намагалися зірвати маски, щоб побачити, хто ховається за ними, прокололи шини в автомобілі приїжджих.
Власниця магазинів показала подяки від волонтерів за допомогу бійцям АТО. Каже, можливо, і за її кошти закуповували камуфляжну форму для приїжджих з «Правого сектору». «Якщо одягнув такий наряд, то йди захищай країну, а не брязкай зброєю серед мирних людей».
Андрій Кошубський каже, що у такий спосіб підприємець намагалася відвернути увагу від порушення правил торгівлі.
— На пляшках з контрольної закупки неозброєним оком видно, що вони закупорювалися не в заводських умовах, — пояснює співрозмовник. — Акцизні марки пошкоджені. Ми передали на експертизу і пляшки з контрольної закупки, і ще декілька пляшок горілки цієї ж марки. Підприємець письмово повідомила, що згодна на вилучення товару. Експертиза має дослідити якість горілки, а також справжність акцизних марок. Товар продавець передавала у присутності міліції, яку ми викликали на місце події.
Щодо озброєння, пан Кошубський каже, що насправді у бійців були тільки макети автоматів Калашникова. «Хлопці готуються до відправлення у зону бойових дій, тому постійно мають їх при собі, це викликано необхідністю адаптації до носіння і зберігання зброї. Вони навіть сплять з цими макетами», — наголосив співрозмовник.
Віктор СКРИПНИК.