П’ятеро засуджених, які відбували покарання у Вінницькому виправному закладі №86, достроково вийшли на волю.
Кожному з них у середньому на третину скоротили термін перебування за ґратами. Відбували його за крадіжки, грабежі, зберігання й реалізацію наркотиків. За ворітьми колонії на колишніх в’язнів чекали рідні, друзі, знайомі. Але спершу вони мали іншу зустріч — з тими, хто цими днями опинився за ґратами.
— Адміністрація виправного закладу організувала таку зустріч з метою посилення виховного впливу на новоприбулих засуджених, — каже головний спеціаліст зв’язків зі ЗМІ та громадськістю управління Державної пенітенціарної служби у Вінницькій області Ірина Шаповал. — Корисною вона є й для достроково звільнених — це пересторога, щоб надалі не допускали порушення законів і знову не опинилися в місцях позбавлення волі.
У касі закладу звільнені отримали зароблені ними кошти. Тим, у кого їх не було, виправний заклад придбав квитки, щоб мали як дістатися до місця проживання, та надав матеріальну допомогу на забезпечення першочергових потреб. На контрольно-пропускному пункті їм видали паспорти. Крім того, усі вони одержали ще й документ про робітничі спеціальності, які здобули в колонії, а також атестати про середню освіту, отриману у вечірній школі закладу.
Участь у заходах узяли представники низки організацій — Міжнародного комітету із захисту прав людини, міського управління юстиції, Центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді. Ритуал покаяння провів місцевий священик.
З початку нинішнього року з виправних закладів Вінниччини достроково вийшли на волю 576 колишніх в’язнів, загалом у восьми тюрмах краю утримують понад 5,5 тисячі засуджених, майже 600 з них відбувають довічне покарання.
Вінницька область.