Сьогодні, 26 липня цього року, із Вінниці до Севастополя вирушила делегація представників міськради та громадськості міста, щоб привітати моряків підшефного протичовнового корвета «Вінниця» з Днем флоту, який святкують в останню неділю липня. 25 тисяч гривень виділила міськрада на відзначення свята. Частину з них витратять на премії морякам, кожен з яких отримає по 350 гривень.
Починаючи з 1997 року, відколи місто взяло шефство над кораблем, вінничани кожного року приїздять привітати екіпаж зі святом. 2011-го область перерахувала 250 тисяч гривень на технічну підтримку судна. Однак у березні нинішнього року командування Військово-Морських сил прийняло рішення про списання корвету через його критичний вік та технічну несправність. Але вінничани відстояли свого підшефного.
За словами керівника вінницької делегації Станіслава Музиченка, командувач ВМС скасував своє рішення про утилізацію корвета, у липні цього року судно перевели до групи навчальних кораблів. Восени 16 членів екіпажу завершать строкову військову службу, а вже з листопада новий склад контрактників розпочне навчальний процес на корветі «Вінниця».
З проханням зберегти корабель зверталися до міністра оборони та командувача ВМС депутати Вінницької міськради, особисто міський голова Вінниці Володимир Гройсман та громадськість міста. За словами депутата міськради Володимира Савельєва, корвет «Вінниця» унікальний своїм обладнанням. «Навіть коли судно залишається в порту, його системи дають змогу бачити все Чорне море, — каже В. Савельєв. — Другого такого корабля немає на нашому флоті».
Вінниця.