У селах Городець, Велихів, Сварині, які входять до Городецької сільської ради Володимирецького району, мешкає понад 3,6 тисячі людей, з початку року народилося 45 дітей. Щороку створюються нові сім’ї. Отож є потреба у виділенні земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво, оскільки тільки так у селі можна розв’язати житлову проблему.

— Хоча ми зареєстрували 164 заяви від мешканців сіл на виділення земельних ділянок (деякі з них датуються 2010 роком), однак їх задовольнити не можемо, — каже спеціаліст-землевпорядник Городецької сільської ради Віктор Володько. — Просто немає для цього земель запасу. Наші села «виросли» зі своїх меж. Попри це, не можемо розширити межі населених пунктів, щоб вони розбудовувалися, розвивалися.

Мені навели приклад, коли 26 забудовників села Велихів, мешкаючи у своїх будинках понад десять років, не можуть оформити документально право власності, оскільки житло розміщене за межами населеного пункту. Для складання карти розмежування необхідно розширити межі населеного пункту з розрахунку перспективної забудови до 2025 року.

У селах сільради утримують більш як 750 голів ВРХ, а з випасами — проблема. Та й з городами тут теж, як кажуть, не густо: на одного мешканця припадає лише шість соток. Цього, бідкаються селяни, дуже мало, щоб утримувати живність, тим паче, що поліські ґрунти малородючі. Та й з огляду на те, що багато місцевих мешканців не мають роботи, земля для них залишається головним засобом для виживання. Тому дехто із селян змушений за плату орендувати городи у власників паїв із сусіднього Сарненського району. Вкладуть у землю кошти, оброблять її, а потім власник наділу зазвичай відмовляє у такій оренді.

Близько тридцяти мешканців сіл звернулися до Городецької сільради із заявами про виділення їм землі для ведення особистих селянських господарств, які місцева влада задовольнити не може знову-таки через те, що немає вільних ділянок у землях запасу.

До речі, як розповіли мені в Городці, до 1961 року тут був колгосп, де трудилося чи не все працездатне місцеве населення, згодом на його базі створили радгосп, який у 1992 році реформували у дослідне господарство, а тепер це вже Державне підприємство «Дослідне господарство «Городецьке». Фактично мешканці Городецької сільської ради, на відміну від інших селян, залишилися без паїв. Схожа ситуація на Рівненщині й у Мирогощі Дубенського району. Щоправда, тут селяни обстоюють своє право на земельні паї досить імпульсивно, влаштовуючи пікети і біля Дубенської РДА, і біля Рівненської ОДА, звертаються до судів.

А ось у Городці до цього ще не дійшло. Тут хочуть розв’язати проблему мирно, спокійно. А вирішення її вбачають у тому, щоб Українська Академія аграрних наук України, у підпорядкуванні якої перебуває Державне підприємство «Дослідне господарство «Городецьке», передала хоча б 320 гектарів землі, якою користується згадане господарство, у власність городецької територіальної громади. Тільки так, вважають селяни і місцева влада, можна розв’язати земельні проблеми мешканців сіл Городецької сільської ради Володимирецького району, чимало з яких у різні роки працювали у згаданому господарстві.

— Такі клопотання за підписами сільського голови Лідії Кузьмич та керівника ДП «Дослідне господарство «Городецьке» Миколи Сонька, а також звернення мешканців сіл нашої сільради ми надсилали і президенту Академії аграрних наук України Миколі Безуглому, і начальнику Департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку експериментальної бази при Президії НААН Олексію Головку, але відповіді так і не отримали, — розповідає секретар Городецької сільської ради Наталія Міцута.

— Ми підтримуємо інвестора, який ефективно господарює в Городці, дає людям роботу, — каже голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук. — Але також розраховуємо на толерантність, добру волю і розуміння проблеми городецької громади керівництвом Національної Академії аграрних наук України. Тим паче, що Державне підприємство «Дослідне господарство «Городецьке» нині виготовляє Державний акт на право постійного користування землею, але без врахування вимог місцевої громади можуть виникнути проблеми з підписом керівництва сільської ради під цим документом.

Готовий підтримати городецьких селян у вирішенні цього важливого та вкрай актуального для них питання і народний депутат України Микола Сорока.

 

Рівненська область.