У Донецьку побувала людина, яку Книга рекордів Гіннеса назвала найбільшим мандрівником світу. Сімдесятирічний британець Фред Фінн (на знімку) відвідав 140 країн та подолав 240 мільйонів кілометрів. І хоча в Україні мандрівник живе вже вісім років, досі не бував у шахтарській столиці. Але нині рекордсмен прилетів сюди на Міжнародний авіаційний форум.
«Коли вперше прибув до України 1992 року і приземлився в «Борисполі», пам’ятаю, там були лише два вантажні возики із відламаними колесами. Тепер усе гаразд, аеропорти і навіть деякі поїзди відповідають європейському рівню. Я хотів включити аеропорт «Донецьк» до репертуару своїх аеропортів і радий, що це вдалося», — зазначив британець.
Україну він назвав однією з найзагадковіших для туристів: «Коли я розповідаю друзям про вашу країну, вони перепитують: «Україна — це де? Це Росія?». І дуже дивуються, коли кажу, що це — країна, розташована в центрі Європи. У вас чудова історія, їжа, люди. Треба рекламувати себе, тут необхідна співпраця держави і приватного бізнесу».
Уперше до літака (щоправда, на екскурсію) Фред Фінн потрапив, коли йому було п’ять років. «Це був винищувач-бомбардувальник. Досі пам’ятаю запах усередині. Ми жили неподалік військового аеродрому, і в дитинстві я часто на велосипеді об’їжджав літаки. А одного разу попросив, щоб мене посадили політати», — пригадує мандрівник.
Свій рекорд перельотів він встановив завдяки роботі в одній з великих компаній, коли доводилося одинадцять місяців на рік проводити у відрядженнях по всьому світу. «Я обідав сьогодні у Лондоні, а завтра у Нью-Йорку. Випадало бути заручником на літаку, який намагалися викрасти. Мене стали помічати авіалінії та туроператори. Я консультував деяких із них щодо питань обслуговування пасажирів на борту», — каже співрозмовник.
Назвати Фреда пенсіонером не повертається язик. У Донецьку британець життєрадісно спілкувався з учасниками форуму, роздавав інтерв’ю, а після робочого дня із задоволенням занурився в «культурну програму»: фотографував виступи кінного театру та народного ансамблю, дегустував горілку і танцював під українську музику. У Комсомольську Полтавської області, де він тепер постійно мешкає, у нього — дружина Алла.
Мандрівник запевняє, що не має особливих проблем зі зміною часових поясів під час перельотів. «Головна проблема для пасажирів — це ефект дегідрації. Тому під час перельоту потрібно пити багато води і зволожувати відкриті ділянки шкіри. Коли прилетите на місце, живіть за місцевим часом, їжте місцеві продукти — і адаптація відбудеться дуже швидко», — радить рекордсмен.
Донецька область.
Фото автора.