Досвід Вінниці в реалізації проектів з енергоефективності, енергозбереження та енергоменеджменту вивчали 19 міських голів із восьми країн Центральної Азії та Кавказу. Гості також ділилися власними напрацюваннями у сфері енергозбереження та альтернативних джерел енергії. Захід відбувався в рамках ініціативи Євросоюзу «Угода мерів», до якої два роки тому долучилася міська влада Вінниці.
У комунальному підприємстві «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» енергію економлять завдяки застосуванню сучасних теплоізоляційних засобів, запровадженню власної системи опалення, використанню сонячних колекторів для підігрівання води, лічильників постійного струму на трамваях та тролейбусах, освітлення приміщень і території енергоощадними лампами. Про це гостям розповів заступник директора підприємства Михайло Луценко.
Низку новинок для економії теплової енергії запроваджено за рахунок грантів міжнародних інвесторів на найбільшому теплопостачальному підприємстві міста «Вінницяміськтеплоенерго». Так само за грантові кошти втілили проект з енергозбереження у Вінницькій міській загальноосвітній школі №18, де побували учасники зібрання.
— У питаннях енергозбереження Вінниця найактивніше співпрацює з партнерами зі Швейцарії, — наголосив заступник міського голови Володимир Кістіон. — Спільно зі швейцарськими фахівцями оновлюються мережі постачання теплової енергії. З альпійської країни отримали понад сто трамваїв швейцарського виробництва. Їхній транспорт менш енергозатратний порівняно з аналогічними машинами інших виробників. Тому для перевезення пасажирів використовують тільки швейцарські трамваї.
 
Вінниця.
ДОВІДКОВО
«Угоду мерів» започатковано 2008 року задля заохочення та підтримки місцевих органів влади у політиці сталого енергетичного розвитку. Її підписанти взяли на себе добровільні зобов’язання здійснювати заходи для підвищення енергоефективності та активного використання відновлювальних джерел енергії, скорочення викидів СО2 щонайменше на 20 відсотків до 2020 року. Східні офіси «Угоди мерів» розташовані у Львові й Тбілісі. Головний — у Брюсселі.