Реставраційно-відновлювальні роботи проводитимуться в Свято-Хрестовоздвиженській церкві — усипальниці родини Раєвських у селі Розумівка Олександрівського району на Кіровоградщині.

Управління капітального будівництва Кіровоградської облдержадміністрації за результатами тендера уклало угоду на проведення робіт загальною вартістю 4,46 млн. грн.

Уже до кінця року в обох приміщеннях усипальниці відновлять ліпнину з покриттям бронзою під позолоту, живопис, оздоблять стіни та підлогу, для самої церкви виготовлять іконостас, зроблять художні вітражі, оздоблять стіни мармуром, замінять вікна тощо.

Минулого року Кіровоградська ОДА вже замовляла реконструкцію церкви-усипальниці родини Раєвських. Та угода була на півмільйона дешевша, але її оскаржив Центр протидії корупції через депутатське звернення в Антимонопольному комітеті України та Генпрокуратурі. За результатами оскарження Держфінінспекція в Кіровоградській області повідомила про порушення закону. Договір підряду розірвали.

Віряни, поціновувачі історичної минувшини сподіваються, що угода, укладена нинішнього року, відповідає всім вимогам. Є у них надія і на створення згодом у Розумівці архітектурно-ландшафтного заповідника.

З історичних джерел

Початкова назва Розумівки — Єразмівка, яка разом із Івангородом, Бовтишкою, Бірками, хуторами Нерубайка та Лісогорське у 1805 році була спадщиною Миколи Раєвського під назвою помістя Раєвських «Бовтишка». Ще раніше ці села належали князю Григорію Потьомкіну.

Генерал від кавалерії М. Раєвський брав участь у війнах з Туреччиною, Польщею, Персією, Францією, Швецією. У війну 1812 року, в одному із перших серйозних зіткнень у Білорусі, в критичний момент бою взяв за руки двох синів 16 і 10 літ, став попереду Смоленського полку, подавши приклад стійкості і сили духу.

Під Смоленськом, командуючи піхотним корпусом і залишками дивізії, організував оборону міста і протягом доби стримував французькі війська під командуванням самого імператора, завдяки чому фактично врятував, за визнанням самого Наполеона, роз’єднані російські армії від поразки. У знаменитій Бородінській битві захищав зі своїм корпусом центр оборони російської армії (знаменита «батарея Раєвського»). Брав участь у закордонних походах 1813—1815 років. Після падіння Парижа був його комендантом.

М. Раєвський був одним із найбільш передових і освічених людей свого часу. Пушкін, який добре знав генерала, писав про нього: «Свідок Катерининського часу, пам’ятник 1812 року, людина без забобонів, з сильним характером...»

 

Кіровоградська область.

На знімку: Свято-Хрестовоздвиженська церква — усипальниця родини Раєвських (сучасний вигляд).

Фото автора.