Новий, радісний світ любові, здоров’я і тепла відкрили для себе сотні хлопчаків і дівчаток із районів Вінниччини, Житомирщини, Київщини та Рівненщини, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Коштом Мінсоцполітики вони отримали змогу відпочити біля ласкавого Чорного моря — у дитячому оздоровчому центрі «Прибережний», що в селищі Лазурному на Херсонщині. «Прибережний» вперше у своїй історії виграв державний тендер на право приймати маленьких «чорнобильців», і після перебування тут у них одне на думці: «Хочемо повернутися сюди ще!»

Місце, куди хочеться повертатися

Сказати, що «Прибережний» — нова оздоровниця, було б помилкою. Ще 1967 року його збудував для дітей своїх робітників Херсонський суднозавод «Паллада». Але після розвалу СРСР замовлень у корабелів поменшало, вони позбулися можливості утримувати соціальну сферу і врешті-решт табір у 2000 році продали, щоб він остаточно не розвалився. Нові власники (група українських підприємців) придбали ще й сусідній ледь животіючий табір «Зірочка», створивши комплекс площею понад сім гектарів, та ще і з прямим виходом до моря та власним просторим пляжем. Але колективу оздоровниці довелося докласти чимало сил і часу, щоби довести його до пуття.

— Правду сказати, нам дістались абсолютно занехаяні пустирі й корпуси з вигодами надворі та старими панцирними ліжками, як у казармі. За ці роки кімнати на 8—20 місць переробили на 4—6-місні, підвели до корпусу водогін і каналізацію, модернізували обладнання їдальні та кухні, придбали нові меблі, — розповідає директор ДОЦ «Прибережний» Інна Воронова. — Загалом витратили на реконструкцію оздоровниці понад десять мільйонів гривень, але поліпшення — це справа така: що більше зроблено, то більше виникає планів на майбутнє. А їх — чимало: в перспективі хочемо перетворити «Прибережний» на дитячий медично-оздоровчий центр санаторного типу, що спеціалізувався б на лікуванні хвороб дихальних шляхів і міг би приймати малечу цілорічно.

Треба зазначити, що для втілення цих планів у життя тут зробили чимало. Курс оздоровлення у «Прибережному» починається з діагностики на спірографі-кардіографі. Визначивши, які в юних пацієнтів проблеми зі здоров’ям (найчастіше це різноманітні бронхіти й тонзиліти, астма), до лікувальних процедур береться отоларинголог Наталія Фроленко, педіатр Валентина Чех, лікар-реабілітолог Віталій Буряк. До послуг дітлахів — інгаляторій із хлорофіліптовими сумішами, оздоровча фізкультура, цілющі фіточаї та масажі, які виконує ціла бригада масажистів-віртуозів. Працюють люди в білих халатах самовіддано, не шкодуючи сил, тому й результат відповідний: дві третини «чорнобильців» повертаються додому, маючи у санаторній книжці запис «здоровий». А в інших хворобу вдається загнати «у глибоке підпілля».

Маленький секрет для великого задоволення

Звичайно, на користь малечі в Лазурному старанно працюють ще й троє їхніх найвірніших друзів — привітне літнє сонечко,  степове повітря, насичене ароматами місцевих трав, і чисте море. Проте педагоги, котрі супроводжують дітей-«чорнобильців» із західних та центральних регіонів України до оздоровниці на південній Херсонщині, кажуть, що в «Прибережному» є і свої невеличкі секрети, які додають відпочинку на морі комфортності, а дітям і дорослим — ще й задоволення. 

— Бували з дітьми в Судаку та Євпаторії, але тільки в Лазурному побачили насправді досконалу організацію відпочинку. Вожаті й аніматори тут просто чудові — не дають хлопцям та дівчатам і на хвилинку занудьгувати. У меню щодня м’ясо, сир, йогурти без консервантів, найсвіжіші овочі та фрукти. Я завжди кажу керівникам оздоровниць: що більше фруктів, то краще. Адже серед наших відпочивальників вистачає сиріт та дітлахів із багатодітних і незаможних родин, де фрукти вони бачать не так часто, як хотілося б, — зауважує педагог Світлана Колядич, котра привезла до Лазурного п’ятнадцять «чорнобильців» віком від 10 до 15 років з Черняхівського району Житомирської області.

— Приємно й те, що адміністрація оздоровчого центру окремо потурбувалася про нас. Зазвичай, супроводжуючі мешкають в одних кімнатах з дітьми, що не дуже зручно для всіх. А от в «Прибережному» для педагогів окремий корпус, — додає Лариса Кот з Червоноармійського району Житомирщини.

Їх об’єднує не лише море

Ще одна цікава новація «Прибережного», яка на жаль, поки що прижилася в дуже небагатьох українських оздоровчих центрах. Тут поруч із житловими корпусами для дітей є відокремлений готель з усіма побутовими вигодами для їхніх дорослих членів родин. Тож поки син чи дочка бавиться з однолітками та приймає лікарські процедури, мамусі й татусі можуть відпочивати у своє задоволення, не турбуючись про те, чи нагодовані та доглянуті їхні чада. Недарма ж «Прибережний» є багаторічним улюбленим місцем такого от справді комплексного відпочинку (звісно, в цьому випадку вже власним коштом) не тільки для українців, а й для родин із Росії, Білорусі, Литви. Старими друзями для колективу дитячого оздоровчого центру є і родина із США — Джефф та Девід Кімбл. Вони відпочивають тут уже п’ять років поспіль!

За останні десять з лишком років «Прибережний» здобув цілком заслужену репутацію однієї з кращих оздоровниць Херсонщини та всього півдня України. І зберігає її, хоч би як намагалися не дуже порядні конкуренти підірвати авторитет дитячого центру. Хоча дорослі можуть собі міркувати, як завгодно, але найоб’єктивнішими суддями стосовно того, подобається чи не подобається місце відпочинку, все одно залишатимуться тільки діти. Я опитав чимало юних «експертів», і всі вони поставили «Прибережному» найвищу дитячу оцінку — не чотири, і навіть не п’ять, а «Круто». Вони і свою «кричалку» придумали: «Прибережний» — це круто, «Прибережний» — це клас, «Прибережний» — це те, що об’єднує нас!».

«Море тепле, їжа смачна — наїдаємося так, що навіть добавки не треба, — поділилися зі мною враженнями друзі з однієї кімнати — гості з Камінь-Каширського району на Волині Михайло Ярошук, брати Олександр та Максим Левчуки. — Друзів знайшли, розважитися є де, тому вже зараз хочемо повернутися до Лазурного ще і ще. Адже «Прибережний» — це круто!

 

Херсонська область.

Фото автора та з архіву ДОЦ «Прибережний».

Маленькі «чорнобильці» на процедурах в інгаляційному кабінеті.

Гість «Прибережного»  — неодноразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова.

Пекарі  Іванна Драчова та Марія Кай  із власноруч випеченим хлібом.

Директор оздоровниці Інна Воронова.