Експертиза встановила справжність і вік монет, які напередодні намагалися контрабандою вивезти з Миколаєва. Вони були викарбувані в І—ІІІ століттях до нашої ери і мають величезну культурну цінність.
Як повідомили нашому кореспонденту в прес-службі УСБУ в Миколаївській області, у вівторок у вагоні поїзда Миколаїв—Москва, у купе провідника, було виявлено підозрілу сумку. Під купою нічим не примітних речей було подвійне дно, а під ним — заховано 17 старовинних античних монет.
Провідник каже, що його просто попросили передати до Москви сумку. Співробітники оперативно вийшли на власника багажу та його вмісту. 28-річний миколаївець придбав монети з метою перепродажу каналами, які ще слід встановити. Незабаром через Інтернет підшукав замовника — російського колекціонера.
УСБУ розпочало кримінальне провадження за статтею КК України — «контрабанда», триває слідство. Слід відзначити, що поїзд Миколаїв—Москва не вперше стає перевізником кримінальних вантажів. З початку року правоохоронці як мінімум шість разів вилучали з цього маршруту контрабандні передачі. Але раніше це були наркотики, а тепер ось — антикваріат, нумізматика.
Миколаїв.