Рішення спорудити на південному сході України новий потужний металургійний завод було прийнято 2 лютого 1930 року. Вже за кілька місяців у гирлі Кальміуса розпочалися масштабні будівельні роботи. А за три роки, 12 серпня 1933-го, доменна піч №1 заводу «Азовсталь» видала перший чавун. Так почалася історія одного із провідних металургійних комбінатів країни.

Сьогодні ПАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь», який входить до складу «Групи Метінвест», — сучасне високотехнологічне підприємство, де виготовляють широкий спектр продукції — сляби, товстий лист, сортовий і фасонний прокат, квадратну заготовку тощо. Лише тут в Україні виробляють залізничні рейки та рейкові скріплення. На підприємстві освоїли технологію плавлення понад 1200 марок сталі. Серед споживачів високоякісного товстолистового прокату — підприємства суднобудування, енергетичного і спеціального машинобудування, мостобудування, глибоководних споруд, із виготовлення труб великого діаметру для магістральних газо- і нафтопроводів, у тому числі — у північному виконанні. Нафтові й газові бурові вишки із азовстальського металу працюють у багатьох куточках планети. А весь товстолистовий прокат проходить стовідсотковий неруйнівний ультразвуковий контроль.

Святкування 80-річного ювілею підприємства збігається із професійним святом — Днем металурга. Із комбінатом нині пов’язано життя понад 12 тисяч працівників. Останніми роками колектив омолоджується: лише торік на роботу прийнято 109 молодих фахівців. Для працівників підприємства розроблено навчальні програми із підвищення кваліфікації, тренінги і семінари, спрямовані на вдосконалення професійної майстерності. До кінця року «Азовсталь» надасть допомогу навчальним закладам Маріуполя в розмірі півмільйона гривень. Кошти спрямують на поліпшення матеріально-технічної бази учасників освітнього проекту «Школа—ВНЗ—комбінат», покликаного готувати майбутніх металургів зі шкільної лави.

Сьогодні однією з актуальних проблем і виробництва, і територіальної громади є дбайливе ставлення до навколишнього природного середовища. Металургійний комбінат уже зробив кроки в цьому напрямку: закрито мартенівський цех, три коксові батареї та ухвалено рішення про консервацію цеху агломерації. Таким чином, підприємство достроково виконало зобов’язання зі зниження викидів, зазначені в міській природоохоронній програмі.

І це — не єдиний приклад участі металургійного підприємства у вирішенні актуальних для міста питань. «Ми розуміємо, що неможливо одночасно вирішити те, що накопичувалося роками, особливо в умовах кризи на світових ринках. Але «Азовсталь» поступово рухатиметься до поставленої мети. Комбінат і місто — єдине ціле. Тут живуть наші співробітники, наші сім’ї. Тут ходять до шкіл наші діти. Тому ми ніколи не підходили до своїх зобов’язань перед міською громадою формально», — зазначив генеральний директор комбінату «Азовсталь» Енвер Цкітішвілі. 2013 року підприємство збирається витратити близько 10 мільйонів гривень на виконання соціальних зобов’язань, зазначених в угоді про соціальне партнерство з міською радою. Ці гроші стануть соціальною інвестицією бізнесу в розвиток території.

Фото надано прес-службою МК «Азовсталь».

Доменний цех.