Незважаючи на розпал літнього сезону відпусток, Кабінет Міністрів продовжує працювати, засідати і готувати законопроекти вже для розгляду на наступній, третій сесії Верховної Ради. В. о. Прем’єр-міністра України Сергій Арбузов (на знімку) (прем’єр Микола Азаров, як відомо, у відпустці) під час учорашнього засідання уряду доручив міністрам підготувати 120 проектів законів. Більшість з яких — спрямовані на реалізацію економічних реформ.

Оптимізм С. Арбузову вселив останній тиждень роботи парламенту, упродовж якого законодавці, ухвалюючи законопроекти, засідали допізна і, за словами в. о. прем’єра, довели, що Верховній Раді та Кабміну вдається знаходити спільну мову та реалізовувати законодавчі ініціативи. За минулу сесію було прийнято 70 урядових законопроектів, які створять додаткові стимули для розвитку малого та середнього бізнесу, інвестиційних проектів та соціальної сфери. С. Арбузов доручив кожному міністру проаналізувати недоліки взаємодії уряду з парламентом та враховувати їх під час підготовки законопроектів.

«Ми маємо забезпечити ретельну підготовку законопроектів законодавчих ініціатив Кабінету Міністрів України до початку нової сесії Верховної Ради», — підкреслив урядовець.

Ще один позитивний сигнал, який пролунав на засіданні уряду, — очікування рекордного збору зернових. За підсумками першого півріччя 2013 року, аграрний сектор лідирує у вітчизняній економіці: обсяг сільгоспвиробництва зріс на більш як 15 відсотків. На сьогодні аграрії вже зібрали дві третини ранніх зернових, а це — понад 19,7 млн. тонн. Такі показники забезпечені високою врожайністю, яка на 7 центнерів з гектара вища, ніж торік. За прогнозами регіонів, сподіваються зібрати зернових майже на 10 млн. тонн більше, аніж торік. Перед урядом поставлено завдання стабілізувати ціну на зерно, щоб не допустити ринкових спекуляцій, та активізувати інвестиційну діяльність в АПК за рахунок довгострокових пільгових державних позик. С. Арбузов також доручив міністру аграрної політики та продовольства у рамках державної програми до 2014 року збільшити до 75 тисяч одиниць кількість комбайнів та іншої збиральної техніки.

Мінсоцполітики обіцяє збільшити доходи Пенсійного фонду, зробити його бездефіцитним завдяки боротьбі з зарплатами у конвертах та підвищити пенсії. Аж на 149 гривень у середньому. Ще одним напрямом збільшення бюджету Пенсійного фонду в Мінсоцполітики вважають позбавлення фонду від деяких не властивих йому видатків на суму 41 мільярд гривень, зокрема, фінансування різноманітних пільг, які фонду не компенсує держава, а також виплату пенсій особам, які не мають такого права. Серед «невластивих» видатків Пенсійного фонду Н. Королевська назвала виплату пенсій за вислугу років (що, на її думку, має фінансуватися з держбюджету, а не з Пенсійного фонду), а також виплату пенсій і державних допомог працюючим інвалідам, інвалідам війни та учасникам бойових дій, що також має закладатися у державному кошторисі.

«Позбавивши Пенсійний фонд від невластивих йому видатків, ми зробимо його профіцитним», — пообіцяла Н. Королевська.

За розрахунками Мінфіну та Мінсоцполітики, легалізація зарплат у конвертах дасть змогу отримати Пенсійному фонду додаткові 150 мільярдів гривень на рік доходів, що дасть можливість підвищити мінімальні зарплати. А такі зарплати отримують ні мало ні багато — майже 15% найманих працівників. Відтак мають зрости і надходження до Пенсійного фонду та виникне можливість підняти пенсії.

До кінця 2013 року пенсії в Україні можуть зрости в середньому на 149 гривень, заявила Н. Королевська. Нині середній розмір пенсії в Україні — 1478 гривень, що на 19% більше, аніж за аналогічний період минулого року. Мінсоцполітики обіцяє до кінця року підвищити мінімальну пенсію до 949 гривень.

Уряд також розпочинає реалізацію декількох інноваційних проектів у рамках Державної програми активізації розвитку економіки. Проекти вже розроблено, затверджено й напрацьовано відповідну нормативно-правову базу. Наразі, за словами С. Арбузова, вирішено розпочати три проекти — два з розвитку транспортної інфраструктури у Вінниці та будівництво першої черги Дністровської ГАЕС.

В. о. прем’єра особисто занепокоєний проблемами з видачею закордонних паспортів, відсутністю квитків на потяги у залізничних касах та нещодавнім убивством інкасатором своїх колег задля крадіжки грошей, які вони перевозили. Сергій Арбузов пообіцяв взяти питання про залізничні квитки під особистий контроль, доручивши міністрові інфраструктури вжити відповідних заходів. З огляду на резонансні трагічні автобусні аварії минулого тижня в. о. прем’єра доручив МВС та Мінінфраструктури посилити контроль за рухом на автомобільних дорогах та за технічним станом транспорту, який перевозить великі групи людей на значні відстані, а також негайно оновити дорожні знаки та розмітку. Проблему із закордонними паспортами С. Арбузов доручив керівництву МВС та Державної міграційної служби вирішити упродовж двох тижнів. МВС також доручено посилити контроль за інкасаторськими перевезеннями.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДОСЛІВНО

Сергій АРБУЗОВ, в. о. Прем’єр-міністра України:

— Незважаючи на сезон відпусток, ми продовжуємо працювати. Є питання, які потребують швидкого вирішення.

Факт

Доходи Пенсійного фонду на сьогодні становлять 460 мільярдів гривень на рік, тоді як для нормальної його роботи необхідно 766 мільярдів. Дефіцит Пенсійного фонду — 21 мільярд гривень.