У харківському центрі реабілітації «Право вибору» відкрито унікальний комплекс для реабілітації дітей з обмеженими можливостями (на знімку). За словами директора департаменту праці й соціальної політики міськради Лариси Болгової, проект «Радість руху» для дітей з важкими порушеннями розвитку — унікальний для міста. Комплекс являє собою дитячий ігровий павільйон, у якому розташовано кілька модулів, спрямованих на розвиток вестибулярної системи, орієнтування в просторі, дотику, моторики й мовлення малюків.
Загалом це дасть змогу поліпшити якість життя й рухову активність дітей з вадами зору й мовлення, порушеннями функцій опорно-рухового апарату. Комплекс є авторською розробкою фахівців центру.
Директор Харківського центру реабілітації молодих інвалідів і членів їхніх сімей «Право вибору» Валентина Бутенко наголосила, що, крім дітей з фізичними проблемами, в павільйоні можуть займатися малята з порушеннями нервової системи.
— Незважаючи на поширену думку, в більшості дітей із важкими порушеннями розвитку досить високий інтелектуальний та емоційний рівень. У них є всі шанси бути успішно соціалізованими й стати гідними громадянами нашого суспільства. Однак для цього потрібні спеціальні умови, що відповідають сучасним медичним вимогам, — зазначила директор центру.
Активну участь у створенні комплексу взяли волонтери з України й країн близького і далекого зарубіжжя: Швеції, Італії, Вірменії, Індії, Естонії. Вони ділилися досвідом, разом із фахівцями центру розробляли ігрові модулі й методичну допомогу з реабілітації.
За словами Валентини Бутенко, вони планують придбати реабілітаційне устаткування для розвитку різних навичок у малят із проблемами здоров’я. Центр «Право вибору» приймає пацієнтів не тільки з Харкова, а й з інших міст України. Установа унікальна тим, що тут надають психологічну підтримку й проводять навчання з реабілітації дітей у домашніх умовах.
ЦИФРА
  126 532,8 тисячі гривень
державних субвенцій скеровано Івано-Франківській області на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям.
Вл. інф.