У міжсесійний парламентський період Кабмін збирається надолужити згаяне та підготувати до нової сесії солідний портфель законопроектів, зосередившись на економічній та соціальній тематиці. Принаймні таке завдання поставив перед міністрами Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку) на засіданні уряду. Не хочуть у Кабміні затягувати і з бюджетним процесом, сподіваючись на його вчасне прийняття та співпрацю з депутатськими фракціями.

Глава уряду, як зазвичай, був задоволений основними макроекономічними показниками розвитку вітчизняної економіки за перше півріччя поточного року. Гріють душу 

М. Азарову поліпшення сальдо торговельного балансу — за даними НБУ, за п’ять місяців 2013 року від’ємне сальдо скоротилося більш як на 2 мільярди доларів, зростання обсягів обороту роздрібної торгівлі, виробництва сільгосппродукції, утримання низької динаміки цін. А всі негаразди прем’єр пов’язує не з внутрішніми, а зовнішніми проблемами, зокрема й Єврозони, в якій за перше півріччя ВВП знизився на 1,1 відсотка. За словами М. Азарова, основними ворогами «покращення» є наступ світової економічної кризи (ще з другого півріччя минулого року падають попит та ціни на український експорт) та заяви деяких опозиційних політиків, зокрема, про те, що їм не цікаве співробітництво з країнами Митного союзу. «Це, з одного боку, рівень їх державної відповідальності, а з другого — рівень економічної компетенції», — перепало опозиції на горіхи від прем’єра. Натомість М. Азаров переконаний, що, з огляду на проблеми в Єврозоні, Україна повинна енергійно шукати альтернативи на зовнішніх ринках. 

Прем’єр доручив Мінфіну разом з усіма розпорядниками бюджетних коштів, з регіонами, комітетами та депутатськими фракціями парламенту максимально узгодити проект Держбюджету-2014 до початку роботи третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання.

Увесь склад Кабміну за дорученням прем’єра в міжсесійний період готуватиме законопроекти для розгляду на наступній, третій, сесії Верховної Ради. Проблематика не нова, а перехідна від сесії до сесії — вдосконалення виборчого законодавства, реформування правосуддя та правоохоронних органів, боротьба з корупцією, послаблення податкового тиску та поліпшення інвестиційного клімату.

Літо — гаряча пора для уряду ще й через вступну кампанію. Міністр освіти та науки Дмитро Табачник задоволений і цьогорічним проведенням ЗНО, і прийомом документів до вишів. За його словами, у 2013 році ЗНО пройшло бездоганно, навіть за оцінками громадських спостерігачів. Участь у ЗНО взяли 322,5 тисячі осіб, із них майже 25 відсотків — випускники минулих років, котрі хотіли поліпшити свої результати. Шестеро абітурієнтів унікальні — отримали по 200 балів із трьох навчальних предметів, 48 учасників тестування — з двох предметів, котрих міністр привітав особисто.

Задля заохочення випускників вишів працювати на селі, Кабмін учора прийняв постанову, якою збільшив одноразову виплату випускникам педагогічного, медичного, фармацевтичного та інших профілів, котрі поїдуть у села, з 5 до 10 мінімальних зарплат. На це буде виділено майже 47 мільйонів гривень державних коштів.

Кабінет Міністрів також затвердив, зокрема, проекти постанов про будівництво кільцевої дороги навколо Києва, Державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013—2018 роки, Технічний регламент безпеки інфраструктури залізничного транспорту та безпечності дитячих іграшок.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Микола АЗАРОВ:

«Визначальний напрям роботи з депутатським корпусом — бюджетний процес. Він також відбувається без канікул».