Фрегат було збудовано на керченському заводі «Залів» 1992 року, і 4 липня 1993-го на ньому врочисто підняли військово-морський прапор України. Корабель здійснював візити до Франції, Об’єднаних Арабських Еміратів, Болгарії, Італії, Великої Британії, США, був учасником багатьох військових навчань. Нині бере участь у морських міжнародних навчаннях «Сі Бриз-2013», а наприкінці року «Гетьман Сагайдачний» із вертольотом КА-27 та оглядовою командою на борту братиме участь в операції НАТО «Океанський щит», після цього в операції ЄС з протидії піратству «Аталанта».

Корабель приймав на борту всіх президентів України, президента РФ Володимира Путіна, а 6 липня його відвідав і один із членів британської королівської родини принц Майкл Кентський.

«Гетьман Сагайдачний» — найсучасніший корабель Військово-Морських Сил України. А перебуваючи на ньому під час переходу із Севастополя до Одеси 

7 липня цього року, мені довелося впевнитися, що й екіпаж тут найпрофесійніший. З 4-ї години ранку, коли вийшли із Севастополя, і до 8-ї вечора, коли пришвартувалися в Одесі, моряки, як то кажуть, ні на хвилинку не присідали (звичайно, крім обіду й вечері: як відомо, «війна війною, обід по розпорядку»). І годують тут смачно, розповідають члени екіпажу.

О 6-й годині ранку на палубу вже сів протичовновий вертоліт КА-27. Льотчики тренувалися злітати й сідати. Це було зроблено 26 разів. Отже, на борту гелікоптера намалюють ще два якорі. Вони — як зірки на літаках під час Великої Вітчизняної. Тільки символізують інше: один якір — десять посадок на палубу. Операція ця потребує певної майстерності від льотчиків, яких не так уже й багато. І вони, як мовиться, — товар штучний.

Потім відбувались стрільби із двох видів корабельної зброї. Затим — тренування висадки на судно з вертольота військовиків спецназу. Уже надвечір — навчання із захисту від зброї масового ураження. Це те, що довелося бачити на палубах, а десь у глибинах корабля в бойових частинах проводилися й інші корабельні навчання.

Один із контрактників — Антон Савицький — уже майже чотири роки служить на судні. Нині він командир відділення приладів керування стрільбою протичовнового озброєння. Родом із Конотопа Сумської області. Це у нього другий контракт. Цікаво, що його старший брат Артем теж служив один контракт на іншому кораблі, а молодший Денис — контрактник на «Славутичі». Така морська династія з Конотопа.

Ми знаємо, що в наших ВМС немолоді кораблі. Це, звісно, не втішає. Але, на мій погляд, якщо на флоті будуть такі професійні й віддані своїй справі люди, як командир корабля Роман П’ятницький, старшина 1-ї статті Антон Савицький, морські вертольотчики, — то ми ще повоюємо.

Фото автора.

Вертоліт морської авіації КА-27 злітає з борту фрегата.

Командир корабля з 2009 року Роман П’ятницький.

Стріляє головна корабельна гармата.

Командир відділення приладів керування стрільбою протичовнового озброєння контрактник Антон Савицький.

Заступник командира корабля Володимир Новохацький (крайній ліворуч) розмовляє з матросами.