Судове слухання у справі про зґвалтування і побиття Ірини К. відбудеться у Врадіївці і буде відкритим «за винятком деяких аспектів, все-таки це злочин проти статевої свободи жінки», — заявив прокурор Миколаївської області Андрій Курись.
І прокуратура, і громадськість зацікавлені в якнайшвидшому розгляді справи. Але щоб повною мірою з’ясувати провину кожного з фігурантів, досудовому слідству слід виконати величезну роботу. Це, як прогнозують фахівці, може тривати понад два місяці.
Прокуратура області приводить слідство під пильною увагою українців і особистим контролем перших осіб країни. І навіть таємниця слідства в цьому випадку трохи відходить на другий план. Як стало відомо, Євген Дрижак, якого потерпіла назвала організатором злочину, свою провину, як і раніше, не визнає, наполягає на наявності алібі і навіть заявляє, що скоро повернеться працювати до міліції. Про це розповів його адвокат.
Товариші по службі Дрижака і Поліщука дають свідчення і живуть під страхом арешту. Троє співробітників Врадіївського райвідділу ще в п’ятницю могли змінити статус свідків на підозрюваних, якби не... аварія. Саме вони, за останніми даними, і були пасажирами автомобіля, що потрапив у загадкове ДТП у центрі Миколаєва. На всіх трьох уже було виписано постанову слідчого про затримання. Міліціонери замість ізолятора тимчасового утримання опинилися в лікарні швидкої медичної допомоги. Двоє з трьох і зараз залишаються там — у тому самому відділенні нейрохірургії, де лікують потерпілу.
А палату Ірини К., як і раніше, охороняють співробітники «Альфи» — родичі побоюються за її життя. Дівчина поки що не погоджується на очну ставку з головним підозрюваним Євгеном Дрижаком, але, вочевидь, днями вона відбудеться.
А тим часом у самому селищі життя увійшла у звичне русло. Люди займаються своїми повсякденними справами і вже з гумором ставляться до спроб зробити піар за їх рахунок.
Місцевий мешканець розповів нашому кореспонденту про те, як зірвалася одна з таких спроб. У неділю пішим маршем Врадіївка—Київ стартувала група нікому в селищі не відомих людей. Акція напередодні була широко розрекламована, але ніхто з врадіївців до неї не приєднався. Близько 20 приїжджих провели мітинг у центрі селища, а потім частина з них вирушила в дорогу під гаслом: «Суспільство проти свавілля міліції». До столиці планували дійти за десять днів. Але похід завершився вже наступного ранку, у понеділок, у сусідньому Первомайську, без мітингів і пікетів. Загалом активісти пройшли 43 кілометри.
ТИМ ЧАСОМ
У пошуках справедливості йдуть на Київ
Ходу проти свавілля міліції підтримають і на Кіровоградщині. Через соціальні мережі активісти закликають до цього всі прогресивні сили, громадські організації та політичні рухи, партійних активістів не лише опозиційних, а й провладних сил.
Організатори ходи з Кіровограда планують розпочати її 9 липня на площі Богдана Хмельницького. Далі маршрут до Києва проляже через Олександрівку, Кам’янку, Смілу, Городище, Корсунь-Шевченківський, Миронівку, Кагарлик, Обухів, інформує наш власний кореспондент Петро МЕЛЬНИК. Також мітингували в Києві, Львові, Івано-Франківську, Луганську, Харкові та Донецьку.
Донецьк. Біля будівлі Головного управління МВС України в Донецькій області відбувся мітинг на підтримку мешканців Врадіївки.
Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).