У Карильському вісім років тому обрали сільським головою місцеву вчительку історії Наталію Іванівну Хоменко. Подумали: може, вона розблокує заморожені рахунки сільради, порозуміється з виконавчою службою та виб’є з району які-неякі гроші на вирішення місцевих проблем. Адже як чоловік тяжко захворів, не опустила руки, не впала у відчай, а освоїла трактор, щоб обробляти землю, дала раду двом коровам, ще й двох дочок спорядила на навчання у Київський національний університет імені Т. Шевченка (старша вже закінчила, а молодша — на третьому курсі. — Авт.)! Люди справді не помилилися. Ще донедавна на 80 відсотків дотаційна сільрада нині не тягне з державного бюджету жодної копійки.

— Як це вам вдалося, Наталіє Іванівно?

— У нашому селі ще кілька років тому попередній орендатор обробляв землі сільської ради, але від того громада нічого не мала. Нині ж товариство «Черешеньки» регулярно і вчасно сплачує земельний податок. З одного боку, сільрада провела ретельну ревізію земельного фонду, а з другого, налагодила співпрацю з орендарем. Так само взаємодіємо і з чотирма місцевими фермерами. У такий спосіб бюджет сільради став бездотаційним. Ми утримуємо тепер за власні кошти відкритий у 2006 році дитсадок, а також Будинок культури.

— «Мерседес» ще не купили?

— О, машина б сільраді не завадила, — сміється. — Восени ось придбали для сільради три електровелосипеди — так критики знайшлися, мовляв, для чого? Але... тепер і бухгалтер без проблем вирушить у райцентр з платіжкою, і я з секретарем так само можу оперативно з’їздити на якусь віддалену вулицю розглянути скаргу тощо. Я вважаю, що ці гроші витрачені на поліпшення результативності діяльності сільради. Так само ось купили мотопилку та мотокосу. Адже це допоможе зрізати аварійні дерева, косити бур’яни. Ми вже огородили з допомогою ТОВ «Черешеньки» металопластиком та бетонними парканами два кладовища, але ж там ще стільки роботи з їх очищення!

— Що ще вдалося у селі здійснити із задуманого цього року?

— Продовжуємо освітлювати вулиці. Цього літа з’явилися ліхтарі на Жовтневій. На інших проведено ямковий ремонт. Встановили енергозберігаючі котли у сільраді, Будинку культури. На зиму заготовили 30 складометрів дров. Сподіваюся, що зекономимо 30 тисяч гривень за зиму. Завдяки спонсорам та благодійникам збудовано дитячий майданчик, встановлені теплостійкі сучасні вікна у дитсадку, школі. І надалі старатимемося робити більше. Щоправда, хотілося б, щоб швидше стабілізувалася ситуація в державі, запанував мир в Україні, бо болить душа за двох односельців, які нині перебувають в зоні АТО. Нехай повертаються живими і здоровими.

Коропський район

Чернігівської області.

До речі

У селі Карильське проживає 777 осіб, налічується 295 дворів. У школі навчаються 73 учнів, дитсадок відвідує 15 малят. Жителі громади утримують 141 корову, 233 свині, 32 коней, 35 овець, 63 кіз, 139 кролів, 3020 голів птиці, 123 бджолосім’ї. Тракторів карильчани мають 27, міні-тракторів — 11, вантажних автомобілів — 4, комбайнів — 3, зернозбиральний — 1. У селі є Будинок культури, лікарська амбулаторія сімейної медицини, ветеринарна дільниця, поштове відділення.

Лауреат обласного конкурсу «Жінка року» Наталія Хоменко.

Фото Володимира Лучка.