Вечірнє засідання 3 липня

Історія з вилученням карток для особистого голосування Олександра Домбровського та Павла Балоги мала продовження й під час вечірнього засідання. Щойно народні депутати з’явились у сесійній залі, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк зібрав навколо себе представників фракції. Про що говорили під час імпровізованої наради, стало зрозуміло згодом. «Опозиційні фракції не братимуть участі у голосуванні доти, поки не буде ухвалено законне рішення щодо народних депутатів Олександра Домбровського та Павла Балоги», — заявив Сергій Соболєв («Батьківщина»).
Опозиціонер наголосив, що це насамперед залежить від глави парламенту. «Ви оголосили незаконне рішення, ви порушили Конституцію і ви маєте право ухвалити те рішення, яке поверне парламент до нормальної роботи. Жодного законопроекту, який би стосувався євроінтеграції, реальної боротьби з корупцією, в сесійній залі немає. Голосувати за рішення, які дають чергові «лазівки», вчергове розкрадати мільярди гривень....», — завершити свій виступ С. Соболєв не встиг — сплинув час і мікрофон було вимкнено.
Проте свого слова опозиція дотримала — жодного голосу за проекти постанов про рекомендації парламентських слухань «Про стан виконання судових рішень в Україні» та з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді опозиціонери не дали. В обох випадках для ухвалення позитивного рішення забракло голосів — 213 та 220 голосів «за» відповідно.
Щоправда, й зауважень до рекомендацій під час обговорення депутати висловлювали чимало. Павло Розенко («УДАР»), зокрема, сказав, що парламентські слухання щодо виконання судових рішень не дали відповіді на головне питання: як Кабінет Міністрів, Пенсійний фонд та органи соціальної політики змусити виконувати ті рішення судів, які приймаються на користь громадян. Слухання, наголосив він, звелися до одного — під чиїм підпорядкуванням перебуватиме Державна виконавча служба. Однак від вирішення лише цього питання жодного покращання щодо виконання рішень судів не буде, переконаний він.
«Невже ви думаєте, що якщо Державна виконавча служба перейде до судової гілки влади, від цього Кабінет Міністрів чи Пенсійний фонд будуть виконувати рішення щодо соціальних виплат? Та не будуть вони виконувати, передусім через те, що Верховна Рада України попереднього скликання ухвалила так званий закон щодо гарантування державою виконання судових рішень, за яким передбачила механізм невиконання державою цих судових рішень», — заявив П. Розенко.
Водночас, на думку Вадима Колесніченка (ПР), запропоновані рекомендації цілком і повністю відповідають тій проблемі, яка розглядалася. «Пропозиція щодо передачі виконавчої служби в підпорядкування судовій владі — це правильно. Тоді суд мав би пряме та безпосереднє відношення до контролю за виконанням своїх судових рішень», — зауважив він.
Водночас голова фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи голосуватимуть за рекомендації, хоча вони «не полегшать ситуацію і не змінять її на краще». По-перше, тому, що політична система ідеологічно захищає інтереси тільки потужного бізнесу, тобто капіталу. По-друге, система влади забезпечує практично реалізацію цього положення. А судова гілка влади — складова цієї системи. По-третє, переважна більшість судових рішень залежить чи від вказівки згори, чи від розміру хабара.
Як тільки табло системи «Рада» висвітлило результати голосування, Голова Верховної Ради повідомив, що на вимогу двох фракцій — «УДАР» та «Батьківщина» оголошується перерва на 15 хвилин. Проте тривала вона значно довше. Очевидно, на нараді в кабінеті глави парламенту депутати так і не знайшли спільної мови. О 17.45 у сесійній залі з’явився Голова Верховної Ради і оголосив про закриття вечірнього засідання.
Дослівно
Голова фракції КПУ Петро Симоненко: «Лише обрання суддів народом і зміна політичної системи є гарантією того, що у нас виконуватимуться рішення суду, які будуть прийматися на користь простих людей, а не в інтересах потужного олігархічного капіталу».