Парламентська хроніка
Ранкове засідання 3 липня
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак нагадав, що 8 лютого 2013 року Вищий адміністративний суд України визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 та № 71. Цим самим рішенням було скасовано постанови ЦВК про визнання Олександра Домбровського та Павла Балоги обраними народними депутатами України. В. Рибак також повідомив, що його апеляційну та касаційну скарги було відхилено, а судові рішення у цій справі залишено без змін.
 «Відповідно до частини 5 ст. 124 Конституції України судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України», — наголосив глава парламенту та повідомив, що дав доручення анулювати картки для персонального голосування Олександра Домбровського та Павла Балоги.
Оголошення Голови Верховної Ради викликало обурення з боку опозиційних фракцій. Зокрема, народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко заявила, що вилучення карток Домбровського та Балоги суперечить Конституції. За словами народної обраниці, ст. 81 Конституції передбачає 5 випадків позбавлення народного депутата мандата. «Під ці випадки не підпадають ані ситуація з Домбровським, ані з Балогою, — заявила вона.
Далі, після того, як міністр юстиції Олександр Лавринович склав присягу члена Вищої ради юстиції, в роботі парламенту на вимогу фракцій «Батьківщина» та «УДАР» було оголошено перерву. Зазвичай вона триває тридцять хвилин, проте цього разу затяглася майже на дві години. В кулуарах навіть почали говорити про можливе блокування і виїзне засідання. Проте питання Домбровського-Балоги не стало черговим каменем спотикання у парламенті.
Виступаючи із заявою, голова фракції «УДАР» Віталій Кличко сказав, що жодних конституційних підстав для позбавлення Домбровського та Балоги депутатських мандатів немає. В. Кличко також додав, що опозиція оскаржуватиме це рішення у Європейському суді з прав людини.
У свою чергу, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висловив думку, що ситуація з позбавленням мандатів не що інше, як провокація, мета якої — спровокувати блокування парламенту і тим самим зірвати ухвалення євроінтеграційних законів. «Ми від вас в десять разів розумніші. Саме тому вимагаємо прийняття всіх законів про інтеграцію України до ЄС... Ми знаємо про те, що у вас немає голосів. Знаємо про те, що ви хотіли, щоб ми заблокували парламент. Але ми знаємо й те, що хочемо змусити вас робити — голосуйте за Європейський Союз», — наголосив А. Яценюк.
У відповідь Ганна Герман (Партія регіонів) заявила: «Чим би дитя в окулярах не тішилося, лиш би не плакало. Якщо дитя вважає, що це вони вимагають ухвалення європейських законів, нехай вважає, лиш би голосували. Ми кровно зацікавлені в тому, щоб сьогодні попрацювати дуже активно. Якщо вони вважають, що це на їх вимогу, нехай вважають. Основне, щоб вони натиснули ту кнопку, яка веде Україну до євроінтеграції. Ми цього хочемо. Ми за це боремося, і ми цього досягнемо разом з дітьми з опозиції».
Обмінявшись репліками, депутати 373 голосами ухвалили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних» з пропозиціями Президента. В першому читанні сесія також підтримала урядовий проект закону про Суспільне телебачення та радіомовлення. Хоча критики на його адресу звучало чимало. Опозиційні депутати, зокрема, зауважували, що проект не відповідає самій сутності Суспільного телебачення. Проте, як зазначив Микола Княжицький («Батьківщина»), опозиція підтримуватиме урядовий проект, але лише в першому читанні, «щоб до другого читання прибрати ті абсурдні речі, які там, на жаль, залишилися».
Народні депутати ратифікували Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про повітряне сполучення, а також схвалили низку постанов про рекомендації парламентських слухань.
Петро Порошенко, Віталій Кличко, Олег Медуниця, Леся Оробець, Андрій Шевченко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.