Вечірнє засідання 2 липня

Депутати розглянули питання про призначення членів Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради. На голосування, яке відбулося в таємному режимі бюлетенями, було винесено п’ять кандидатуру: Володимира Колесніченка, Віталія Кузьмишина, Олександра Лавриновича, а також від опозиції — Сергія Власенка і Олега Махніцького.
Профільний Комітет з питань правової політики підтримав усі п’ять запропонованих кандидатур. Претенденти на посади членів ВРЮ виступили перед Верховною Радою. Під час обговорення кандидатур представники опозиційних фракцій висловлювали думки, що чинний міністр юстиції Олександр Лавринович не може двічі входити до ВРЮ, а тому пропонували його спочатку звільнити з посади міністра. Опозиціонери наполягали на обранні своїх кандидатів, щоб ВРЮ стала незалежною.
Голова лічильної комісії Володимир Олійник (фракція Партії регіонів) зібрав комісію, до якої входять представники всіх фракцій, на засідання. Доки тривала підготовка до таємного голосування, депутати продовжили розгляд питань порядку денного.
Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення зміни до статті 18 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», який вдосконалює механізм надання державної соціальної допомоги для дітей-інвалідів, котрі перебувають під опікою чи піклуванням. Проектом пропонується не вираховувати із суми державної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, державну соціальну допомогу, призначену дітям-інвалідам. Тобто, це нововведення приведе до збільшення загального розміру виплат дітям. Прикметно, що цей законопроект об’єднав різні сторони сесійної зали — більшість та опозицію, його було прийнято в цілому 364 голосами.
Згодом на вимогу фракцій «Батьківщина» і «Свобода» у засіданні була оголошена перерва для проведення консультацій щодо розгляду питання про звільнення та обрання членів ЦВК. Після перерви лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк повідомив, що фракціям не вдалося домовитися стосовно створення тимчасової спеціальної комісії з напрацювання змін до виборчого законодавства та закону про ЦВК, на чому наполягала опозиція. Однак питання про припинення повноважень голови ЦВК Володимира Шаповала у зв’язку з досягненням 65-річного віку та призначення членом ЦВК Олександра Копиленка, нині директора Інституту законодавства, вирішили наразі не розглядати. Опозиція запропонувала новий формат підготовки базових законів про вибори та про ЦВК, зокрема, щоб ЦВК формувалася на паритетній основі — порівну представників опозиції та влади.
Лічильна комісія затвердила форму бюлетеня для таємного голосування про призначення членів Вищої ради юстиції. До бюлетеня було внесено п’ять кандидатур, з яких необхідно було обрати три. Голосування відбулося в кулуарах, де обладнано кабіни та урни для голосування. За підсумками таємного голосування членами ВРЮ було обрано В. Колесніченка, 
В. Кузьмишина та О. Лавриновича.
Лічильна комісія встановила: одержали бюлетені для таємного голосування і взяли в ньому участь — 402 депутати, визнано недійсними — 4 бюлетені, не підтримано жодного кандидата — 4. Результати голосування: за В. Колесніченка — 309, за В. Кузьмишина — 244, за О. Лавриновича — 238, за С. Власенка — 126, за О. Махніцького — 147.
Новопризначені члени Вищої ради юстиції В. Колесніченко і В. Кузьмишин склали присягу перед Верховною Радою.
Народні обранці ухвалили низку законопроектів у першому читанні — зокрема, проекти законів про внесення зміни до статті 40 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо реалізації національного проекту «Технополіс»); про внесення змін до статті 4 Закону «Про оренду державного та комунального майна» (щодо гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм); про внесення змін до Закону «Про оренду державного та комунального майна» (щодо орендних відносин та запобігання пошкодженню і втрати орендного майна); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування транспортних засобів; щодо служби у військовому резерві; щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, які повинні одержувати оператори ринку харчових продуктів.
У цілому як закон було прийнято проекти законів про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України); про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо оплати праці науково-педагогічних та педагогічних працівників, залучених для проведення зовнішнього незалежного оцінювання); про внесення змін до законів «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» та «Про землеустрій» (щодо запровадження норм державного нагляду у сфері землеустрою).
Станіслав Скубашевський, Андрій Шипко, Володимир Бойко голосують за нових членів Вищої ради юстиції.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.