«Уряд протягом нинішньої сесії подав до Верховної Ради 220 законопроектів. Із них на пленарних засіданнях було розглянуто лише 94 законопроекти і тільки 20 прийнято в цілому. Менше 10 відсотків! А 125 урядових законопроектів Верховна Рада не розглянула взагалі», — таку заяву під час учорашнього засідання Кабміну зробив прем’єр Микола Азаров. Відтак він закликав парламентаріїв за ті дні, що залишилися до завершення нинішньої сесії, розглянути кількадесят законопроектів, прийняття яких сприятиме підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Прем’єр також звернув увагу, що через блокування впродовж другої сесії не відбулося 13 пленарних засідань. «Задумайтесь: чи можна під час світової кризи так марнувати час», — запитав він та зазначив, що такий коефіцієнт корисної дії неприйнятний в умовах, коли кожен день світові економічні та політичні процеси породжують все нові ризики для сталого розвитку України.

«Ми всі очікуємо, що останні дні роботи Верховної Ради України стануть максимально результативними. Передусім я звертаюсь до депутатів від опозиції: досить працювати на власний політичний рейтинг — час нарешті працювати на людей і на державу. До речі, нагадаю, що з таким само закликом до опозиції звернулися представники Європейського Союзу», — заявив прем’єр.

Оцінюючи перебіг цьогорічних жнив, М. Азаров повідомив, що планується зібрати близько 54 мільйонів тонн збіжжя, що на 10—12 мільйонів тонн більше, ніж торік.

«У п’ятнадцяти областях та Автономній Республіці Крим хлібороби зібрали ранні зернові та зернобобові культури на площі 2,6 мільйона гектарів і вже сьогодні аграрії намолотили понад 6 мільйонів тонн зерна», — сказав він та привітав хліборобів Одеської і Миколаївської областей, які вже намолотили понад мільйон тонн зерна. За попередніми оцінками, на сьогодні середня врожайність зернових становить майже 24 центнери з гектара, тоді як минулого року було трохи більше 16 центнерів.

«Експерти відзначають, що в разі залучення необхідних інвестицій на технологічне переозброєння сільського господарства в найближчі 15 років наша держава зможе вийти на друге місце у світі з експорту зерна», — сказав прем’єр. В даному разі, зокрема, йдеться про розширення зрошувальних площ у південному регіоні України. За словами прем’єра, найближчим часом на ці заходи планується витратити близько 2 мільярдів гривень.

«Це дало б змогу збільшити виробництво сільгосппродукції Херсонської і Миколаївської областей та Криму майже на 27 мільярдів гривень», — сказав прем’єр та закликав Мінагрополітики і Міністерство фінансів максимально прискорити роботу в цьому напрямі.

Під час брифінгу в Кабміні міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що у 2013 році реверсні поставки газу до України мають сягнути 10 відсотків від загального його імпорту, а загалом обсяги можливих реверсних поставок газу в Україну з Європи оцінюються у 30 мільярдів кубометрів на рік, що дозволить повністю диверсифікувати його постачання до нашої країни. При цьому міністр зазначив, що ціна європейського газу для України за реверсними поставками становить 340—370 доларів за тисячу кубометрів, тоді як тисяча кубометрів російського газу у ІІІ кварталі цього року обійдеться приблизно у 400 доларів. Утім, додав він, це з урахуванням стодоларової знижки, а без її врахування нинішня європейська ціна щонайменше на 130 доларів нижча за ту, яку маємо за контрактом з «Газпромом».

На передньому плані міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.       

 Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.