Парламентська хроніка
Ранкове засідання 2 липня
На початку пленарного засідання під час виступів від фракцій депутати від опозиційних фракцій вимагали звіту міністра внутрішніх справ України щодо резонансних кримінальних справ за участі співробітників правоохоронних органів, зокрема, зґвалтування працівниками міліції на Миколаївщині. Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що він запросив на вечірнє засідання міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. А невдовзі поінформував, що міністр прийде до парламенту навіть раніше — о 13.30.
Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, інформуючи про хід розслідування резонансної кримінальної справи на Миколаївщині, з парламентської трибуни запевнив, що МВС зацікавлене у проведенні швидкого, повного та неупередженого розслідування. 
 В. Захарченко визнав, що однією з основних причин резонансної події є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків окремими працівниками і керівниками міліції різного рівня та бажання створити «уявне благополуччя».
Міністр пояснив, чому МВС негайно не відреагувало на цю подію. Щодобово до органів внутрішніх справ надходить 15—16 тисяч повідомлень про правопорушення. Третина з них — з ознаками криміналу. Понад 1000 стосуються легких тілесних ушкоджень. Міністерство бере на контроль лише найбільш тяжкі та резонансні події, злочини, вчинені з використанням вогнепальної зброї, вибухівки, які призвели до загибелі кількох осіб.
За словами В. Захарченка, через приховування інформації про скоєння цього злочину МВС із запізненням відреагувало на ситуацію. Тільки після перекваліфікації складу злочину — із заподіяння легких тілесних ушкоджень на тяжкі тілесні ушкодження — 29 червня справу було направлено до міністерства на контроль. Це викликало обурення місцевого населення. Однак обрані форми протесту, наголосив міністр, є неприпустимими, оскільки райвідділ міліції є режимним об’єктом, де зберігається зброя, утримуються правопорушники. Нагадаємо, що місцеві мешканці Врадіївки вночі «штурмували» райвідділок міліції, після чого є постраждалі.
Для перевірки обставин до Врадіївки відрядили працівників внутрішньої безпеки МВС та інспекції з особового складу для проведення службового розслідування. Розслідування кримінальної справи перебуває під особистим контролем міністра.
Підозрюваних у скоєнні зґвалтування у селищі Врадїівка на Миколаївщині працівників міліції заарештовано, повідомив міністр. Провадження об’єднано та передано для подальшого розслідування до прокуратури Врадіївського району і Миколаївської області. Усі обставини перевіряються шляхом проведення експертиз у Києві та Одесі, а не в Миколаївській області, щоб уникнути зловживань.
Окрім того, начальника УМВС Миколаївської області відсторонено від виконання обов’язків. Начальника Врадіївського райвідділу міліції звільнено з органів внутрішніх справ. Тимчасово в. о. начальника Миколаївського УМВС призначено одного з керівників міністерства. Генпрокуратура прийняла рішення про звільнення з обійманої посади також прокурора району.
У МВС України створено оперативний штаб для аналізу розвитку подій у Миколаївській області, проведено оперативну нараду під керівництвом міністра за участю всіх начальників обласних управлінь МВС. Міністр доручив апарату міністерства та відповідним службам налагодити співпрацю з народними депутатами, котрі опікуються подіями у Миколаївській області й виїхали до Врадіївського району. На 12 липня призначено розширену колегію МВС. Міністр внутрішніх справ також доручив провести позачергове тестування всього особового складу Врадіївського райвідділку міліції.
Обговорення резонансної кримінальної справи викликало гостру реакцію парламенту на стан усієї правоохоронної системи загалом. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що в міністра, як у офіцера, залишився один шлях — піти у відставку.
Микола Джига (Партія регіонів), котрий має величезний стаж роботи в міліції, запропонував частину функцій міліції передати органам місцевого самоврядування, створивши муніципальну міліцію. На це В. Захарченко відповів, що МВС нині напрацьовує концепцію реформування міліції та системи правоохоронних органів відповідно до указів Президента, в якій передбачається і можливість створення муніципальних підрозділів внутрішніх справ. Міністр закликав депутатів надавати пропозиції до цієї концепції задля поліпшення роботи правоохоронної системи.
Парламент ухвалив рішення про продовження вечірнього пленарного засідання до завершення розгляду всіх питань, передбачених порядком денним.
Окрім того, депутати вирішили у середу, 3 липня, провести вечірнє пленарне засідання у сесійній залі. А парламентські слухання з питань трудової міграції, які мали відбутися у сесійній залі по обіді, перенести до будівлі на Банковій, 6-8, у приміщення комітетів.
Народні депутати затвердили Календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Згідно з постановою, під час третьої сесії відбудеться 9 тижнів пленарних засідань, 6 тижнів депутати працюватимуть у комітетах, комісіях і фракціях, 5 тижнів — з виборцями в округах. Окрім того, передбачається відвести 9 годин на проведення «години запитань до уряду» у Верховній Раді. Останній тиждень сесії вирішено відвести на роботу в округах.
У парламенті забракло голосів для затвердження проекту постанови про кошторис Верховної Ради України на 2013 рік, оскільки опозиція виступила проти.
Депутати від опозиційних фракцій під час обговорення обурювалися, що проект постанови про кошторис парламенту їм не було роздано заздалегідь і вони не могли ознайомитися з конкретними цифрами — як і на що розподілятимуться державні кошти.
Позафракційний депутат Олег Ляшко звернув увагу на те, що в проекті кошторису Верховної Ради передбачається виділити 150 мільйонів гривень на соціальне забезпечення народних депутатів. І звернувся до депутатів, щоб зголосилися ті, хто ж із них настільки бідний, що потребує соціальної допомоги. На це глава парламенту Володимир Рибак відповів, що він може показати заяви від народних депутатів, котрі просять надати їм матеріальну допомогу у два оклади. О. Ляшко також запропонував урізати 40 мільйонів гривень, передбачених на автобазу Верховної Ради.
Ганна Герман (Партія регіонів) заявила, що є дуже простий спосіб зекономити бюджетні кошти, який вона застосувала на собі: написати особисту заяву про відмову від усіх депутатських пільг. Г. Герман повідомила, що вже написала таку заяву і протягом сесії не користується жодними депутатськими пільгами, закликавши так само вчинити й колег. Г. Герман звернулася особисто до лідера фракції «УДАР» Віталія Кличка, щоб і він відмовився від пільг. На це В. Кличко відповів, що його політична сила послідовно виступає за ухвалення закону про скасування всіх депутатських пільг.
За ухвалення проекту постанови про кошторис Верховної Ради проголосував лише 221 депутат (за необхідних мінімум 226), проти — 92, утрималися — 14, не голосували — 81. Фракції «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» не дали жодного голосу за проект постанови. Зрештою депутати направили проект постанови про кошторис Верховної Ради на 2013 рік до профільного комітету на доопрацювання (293 «за»).
Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України та до інших законодавчих актів у сфері земельних відносин щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок (316 «за»). Законопроектом, авторами якого є народні депутати Денис Омельянович та Артем Пшонка (Партія регіонів), передбачено, що погодження документації, за якою здійснюється формування земельних ділянок, та внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру має здійснюватись органами, які функціонують за місцем їх розташування. Погодження проектів відведення земельних ділянок також має відбуватися на місцевому рівні за місцем розташування земельних ділянок.
Під час обговорення депутати звертали увагу на те, що склалася неприйнятна ситуація, коли, для того щоб приватизувати чи отримати в оренду земельну ділянку, громадянам, особливо селянам, необхідно витрачати велику кількість часу для поїздок до обласного центру або до столиці для отримання передбачених законом погоджень. Із прийняттям закону тепер переважна більшість адміністративних послуг, у тому числі й тих, що пов’язані з погодженням проектів відведення, має надаватися на районному чи міському рівні.
На початку пленарного засідання головуючий В. Рибак повідомив про створення у парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «За Хмельниччину», керівником якого обрано Сергія Лабазюка.
Депутати вітали з днем народження свого колегу Андрія Пономарьова.
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Артем Пшонка, Володимир Малишев, Юрій  Чертков.
Андрій Іллєнко, Ігор Мірошниченко, Андрій Мохник.