«Усе життя любив трьох жінок: Батьківщину, дружину і газету», — так говорили колеги про знаменитого фотожурналіста Бориса Віткова. Космонавти, генерали і прості робітники — на його знімках усі ставали героями. У Донецьку відкрилася фотовиставка «Часи не вибирають, у них живуть і вмирають» — до 90-річчя журналіста.

На алеї в центрі міста — 40 знімків, зроблених ним з 1950 по 1990 роки. Організацією займався Донецький музей фотожурналістики та фототехніки, ідею підтримала Донецька облдержадміністрація. Заступник начальника управління інформаційної політики та з питань преси Володимир Безродний у захваті: «Це — справжнє мистецтво! Здається, на знімках вловлено найважливіші моменти життя героїв».

На стендах багато воєнних фотографій. Директор музею фотожурналістики та фототехніки, син Бориса Віткова Олександр розповідає: «У 17 років батько пішов на фронт добровольцем, пройшов Курську дугу, брав участь у визволенні України, Польщі. Він отримав орден Червоного Прапора, орден Слави ІІІ ступеня, три медалі «За відвагу» — тільки троє осіб у Донецькій області мають такий набір нагород».

Після війни Вітков-старший служив у Німеччині, у газеті «Радянська Армія», навіть фотографував маршала Жукова. У 1950 році Боб, як його називали друзі, повернувся до України і 36 років пропрацював у газеті «Комсомолець Донбасу». Потім естафету перейняв його син: «На двох у нас 50 років стажу в «Комсомольці», — каже Олександр.

Борис Вітков був призером конкурсів газет «Правда» і «Комсомольская правда», міжнародної виставки в Берліні. Його «Монтажники» 20 років були заставкою рубрики на другій шпальті «Комсомольской правды».

«За нас, за вас і за Донбас» — на цьому унікальному знімку Юрій Гагарін п’є шампанське з Донецькою обласною делегацією комсомольців. 

«Знімок зроблено в 1962 році на XІV з’їзді ВЛКСМ. Гагарін, кумир усього СРСР, втомлений, йшов додому після банкету в Кремлі. Делегації з усього Союзу пропонували випити і сфотографуватися. Космонавт усім відмовив, крім «донецьких», — усміхається Олександр Вітков.

Шестикласниця Маргарита Гура розглядає чорно-білі фото: «Найбільше мені тут до вподоби шахтарі. Вони — наші герої, щодня ризикують життям, добуваючи вугілля», — розмірковує школярка. Дівчинка вже бачила, як відновлюють старі фото, її бабуся Тетяна Шулешнева — дизайнер виставки. «Спочатку переносять фрагменти знімків з плівки на комп’ютер, а потім по шматочках відновлюють, щоб знімки були, як живі. Я так поки що не вмію, але, думаю, навчуся», — обіцяє Маргарита.

 

Донецьк.

На знімку: військовий кореспондент Борис Вітков біля Бранденбурзьких воріт, Берлін.

Фото надане Донецьким музеєм фотожурналістики та фототехніки.