Харківський спортивний шаховий клуб «Юридична академія» в останні роки став особливою елітною школою з підготовки чемпіонів європейських і світових першостей. Неймовірно, але факт — харків’янам належить і світова жіноча шахова корона, і титул чемпіона Європи серед чоловіків.

У сучасному шаховому спорті дедалі частіше й голосніше звучать імена українців. Вони досягають високих результатів не тільки на національних першостях, а й стають переможцями, чемпіонами в європейських і світових турнірах. Такого зльоту в мистецтві шахової гри, як прийнято тепер говорити, Україна не знала за всі роки свого існування.

Ось лише найяскравіші останні успіхи нашої країни, які наробили багато галасу в шаховому світі.

Грудень 2012 року. Сенсаційна новина. «Українська блондинка стала 14-ю чемпіонкою світу з шахів» — найпоширеніший заголовок світових ЗМІ. «У столиці російських і світових шахів, якою цілком справедливо називають Ханти-Мансійськ, завершився чемпіонат світу серед жінок, у якому взяли участь 64 спортсменки з 32 країн. 14-ю чемпіонкою світу стала 27-літня українка Ганна Ушеніна, член ШК «Юридична академія». У напруженому фіналі білява харків’янка перемогла досвідчену Антуанету Стефанову з Болгарії. Загальний рахунок матчу з урахуванням чотирьох класичних партій і двох на тай-брейку — 3,5:2,5 на користь української шахістки. Відзначимо, що на шляху до фіналу Ушеніна обіграла перуанку Корі Дейсі, словенку Анну Музичук, росіянок Наталю Погоніну й Надію Косінцеву, а також китаянку Цзюй Веньцзюнь», — повідомляли російські видання.

Березень 2013 року. «Жіноча збірна України з шахів у складі Ганни Ушеніної, Катерини Лагно, Марії Музичук, Наталі Жукової та Інни Гапоненко вперше в історії виграла золоті медалі командного чемпіонату світу, який цими днями проходить в Астані. У заключному матчі турніру українки зіграли внічию з Росією — 2:2 (Гуніна — Лагно, Погоніна — Ушеніна, Галямова — Музичук, Гиря — Жукова — нічиї). Цього очка українкам вистачило, щоб стати недосяжними для команди Китаю, яка останні три чемпіонати посідала перше місце».

Травень 2013 року. Ще одна приємна сенсація. «Вихованець шахового клубу «Юридична академія» Олександр Моісеєнко став чемпіоном Європи. Він обіграв 9 суперників і в такий спосіб переміг у чемпіонаті Європи з шахів, який проходив у місті Легниця (Польща)».

І це лише найпоширеніші повідомлення вітчизняної й закордонної преси. Президент України Віктор Янукович нагороджує чемпіонку світу Ганну Ушеніну орденом княгині Ольги ІІ ступеня. «Дуже приємно, що в нашій державі народилася така видатна особистість. Хотів би побажати вам, щоб це була не остання ваша нагорода», — каже він під час зустрічі з переможницею. Українських чемпіонів вітають президенти світових шахових федерацій, відомі політики. Харківський міський голова Геннадій Кернес вручає Ганні Ушеніній ключі від нової квартири. «Це за твої заслуги перед державою, перед нашим містом. Будинок — поруч зі стадіоном «Динамо», тому ти там зможеш не тільки в шахи грати, а й робити пробіжки», — зазначив він.

Понад те. Успіх харківських шахістів і, насамперед, спортсменів шахового клубу «Юридична академія» настільки надихнув харківську владу, що депутатами, міським головою ухвалено рішення створити в Харкові шаховий клуб, який повинен стати не тільки ще однією візитівкою міста, а й сучасним унікальним центром з розвитку шахів як виду спорту для залучення в цей дивовижний світ якнайбільшої кількості молодих людей.

«Що б ви хотіли зробити як чемпіонка світу?» — запитали журналісти на одній із прес-конференцій Ганну Ушеніну. «Я мрію про те, щоб шахи в Україні одержали новий імпульс. У нас тепер багато сильних шахістів і шахісток, але хотілося б, щоб підростало нове покоління, щоб діти приходили в шахи. Звичайно, більшість із них не стануть чемпіонами й чемпіонками, але гра в шахи дуже корисна для розвитку. По максимуму я б хотіла, щоб шахи ввели як урок у школі, а по мінімуму я б хотіла, щоб більше дітей займалися шахами», — була відповідь чемпіонки світу. І, схоже, її мрії збуваються.

Шаховий спортивний клуб «Юридична академія» є одним з провідних в Україні й відомий своїми спортивними досягненнями далеко за її межами. Його організовано на базі шахової секції кафедри фізичного виховання Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого при всебічній підтримці її ректора Василя Яковича Тація й, на жаль, нині вже покійного її першого проректора почесного президента клубу Володимира Володимировича Сташиса. Саме В. Я. Тацій зробив усе, щоб ШК «Юридична академія» виріс до рівня світового елітного професійного дивізіону.

Його відкриття відбулося 20 листопада 1996 року в стінах академії з одночасним проведенням шахового турніру, в якому брали участь провідні гросмейстери й майстри Харкова та України. Першим президентом клубу було обрано завідувача кафедри фізичного виховання академії, к. ю. н., доцента Анатолія Петровича Скрипника. Другим — декана заочного факультету, к. ю. н., доцента Михайла Васильовича Домашенка. З 2007 року клуб очолює проректор академії доктор юридичних наук, професор, академік АПрН України Анатолій Павлович Гетьман.

На посаду першого головного тренера запросили чемпіона СРСР 1971 року й світу в командному заліку 1972-го, міжнародного гросмейстера Володимира Андрійовича Савона. З 2001-го по 2008-й старшим тренером був майстер спорту України, міжнародний майстер Валерій Альбертович Шалімов. А з 2008-го цю посаду обіймає міжнародний гросмейстер Михайло Леонідович Бродський, чемпіон України 1990 року, заслужений тренер України, старший тренер жіночої збірної України з 2011-го.

Членами клубу є переважно студенти Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». В 1997 році до його складу входили 7 кандидатів у майстри й близько двох десятків шахістів першого та другого розрядів. У числі 7 кмс були О. Моісеєнко, А. Зубарєв, Е. Андрєєв і В. Калініна. На початок 2013-го до членів клубу входять 12 міжнародних гросмейстерів, 2 міжнародні майстри, 2 майстри спорту України й 7 кандидатів у майстри спорту. Усього — 23 особи.

В останні роки члени клубу є базовою командою при комплектуванні збірних Харківської області для участі в спартакіадах, універсіадах і молодіжних іграх України. Двоє з них — міжнародні гросмейстери Олександр Моісеєнко й Павло Ельянов — входять до складу національної й олімпійської чоловічих збірних України. Член клубу Ганна Ушеніна є першою в історії України й 14-ю в історії світу чемпіонкою світу з шахів серед жінок.

У чемпіонатах клубних команд України ШК «Юридична академія» чотири рази здобував золоті медалі, шість разів — срібні й тричі — бронзові. На V літній універсіаді України, виступаючи двома командами, вихованці клубу стали володарями золотих і срібних медалей, а на VІ літній універсіаді України вибороли «золото» і «бронзу». На ІІІ молодіжних іграх України й на VІ Міжнародній шаховій універсіаді клуб став срібним призером. Він двічі брав участь у Кубку європейських чемпіонів, його члени двічі виступали на чемпіонатах світу серед студентів і 12 разів ставали чемпіонами Харкова серед вузів.

Візитною карткою клубу є проведення міжнародних шахових турнірів «Кубок Ректора» і «Феміда». Починаючи з 1999 року перший проходив 14 разів, другий — 7. У заходах брали участь представники понад 30 країн, серед яких: 16-й чемпіон світу Руслан Пономарьов, чотириразовий чемпіон СРСР Олександр Бєлявський, чемпіони Росії Євген Алексєєв і Дмитро Андрєйкін, секундант Гаррі Каспарова Михайло Кобалія, чемпіони Швейцарії Яннік Пеллетьє, Польщі Роберт Кемпінський, Казахстану Дармен Садвакасов, Грузії Баадур Джобава, Литви Шарунас Шульськіс, Естонії Кайдо Кулаотс, Білорусі Сергій Жигалко а також олімпійські чемпіони Захар Єфименко, Андрій Волокітін, Інна Гапоненко; чемпіон світу в командному заліку Володимир Баклан, чемпіони України Євген Мірошниченко, Олександр Арещенко, Антон Коробов...

Звичайно ж, будь-який спортивний клуб славний, насамперед, своїми вихованцями і їхніми блискучими перемогами.

Чемпіонкою світу Ганна Ушеніна стала не в один день. Заслужений майстер спорту України, міжнародний гросмейстер серед чоловіків (2013), міжнародний гросмейстер серед жінок (2003). Чемпіонка Всесвітньої жіночої шахової олімпіади (2006), срібний і бронзовий призер Всесвітньої жіночої шахової Олімпіади в складі збірної команди України (2008, 2012). У послужному списку Ганни чимало й інших перемог у не менш престижних турнірах. Але 1 грудня 2012 р. титулована спортсменка стала чемпіонкою світу з шахів серед жінок. У змаганні брали участь 64 кращі шахістки, включаючи тодішню чемпіонку світу Хоу Іфань з Китаю. А в березні 2013 р. Аня стала чемпіонкою світу з шахів у складі збірної України. У змаганні брали участь 10 кращих команд, у тому числі триразові чемпіонки світу — збірна Китаю; дворазові олімпійські чемпіонки й триразові чемпіонки Європи — збірна Росії. Важливо відзначити, що тренером нашої команди був старший тренер шахового клубу «Юридична академія» заслужений тренер України міжнародний гросмейстер Михайло Леонідович Бродський.

Не менш титулованим є й нинішній чемпіон Європи Олександр Моісеєнко. Міжнародний гросмейстер (2000), член олімпійської й національної збірної України з 2002 року, дворазовий переможець Всесвітньої шахової олімпіади (2004, 2010), бронзовий призер Всесвітньої шахової олімпіади (2012) і командного чемпіонату світу (2011), дворазовий переможець клубного чемпіонату Європи (2009, 2010). І, нарешті, чемпіон Європи серед чоловіків (2013). У змаганні брало участь близько 300 кращих шахістів Європи, включаючи тодішнього чемпіона Європи Дмитра Яковенка з Росії.

Особливо хотілося б відзначити ще двох відомих спортсменів клубу.

Павло Ельянов — міжнародний гросмейстер (2001), член олімпійської й національної збірної України з 2003 року, дворазовий переможець Всесвітньої шахової олімпіади (2004, 2010), бронзовий призер Всесвітньої шахової олімпіади (2012), командного чемпіонату світу (Китай, 2011), командного чемпіонату Європи (Сербія, 2009), переможець 5-го етапу Гран-прі ФІДЕ (Астрахань, 2010), учасник Кубка світу серед чоловіків (2005, 2007, 2009 і 2011), дворазовий переможець клубного чемпіонату Європи (2009, 2010). Переможець і призер міжнародних турнірів у містах Рейк’явік, Монреаль, Вейк-ан-Зеє, Поляниця-Здруй, Лінарес, Убеда, Андорра й багатьох інших.

Олександр Іпатов — міжнародний гросмейстер (2011), чемпіон світу серед юнаків до 20 років (2012), віце-чемпіон України серед юнаків (2003, 2007, 2008), кращий юніор до 16 років на чемпіонаті Європи зі швидких шахів (Варшава, 2008). Переможець Міжнародного бліц-турніру в Софії (Болгарія, 2010). Здобув перше місце на Міжнародному турнірі зі швидких шахів в Олоті (Іспанія, 2009), третє місце на Міжнародному шаховому турнірі в Сабаделі (Іспанія, 2009), друге — на Міжнародному шаховому турнірі (Ле-Ман, Франція, 2008). Учасник і призер багатьох міжнародних турнірів. У серпні 2012 року Сашко став чемпіоном світу серед юнаків до 20 років. У змаганні брали участь більше 100 кращих юних шахістів світу.

— Девіз ФІДЕ «Усі ми — одна сім’я» якнайкраще демонструє об’єднавчу силу шахів у сучасному світі, — каже президент клубу Анатолій Павлович Гетьман. — НУ «Юридична академія України» сьогодні розбудовує партнерські стосунки з багатьма юридичними вузами в усьому світі. Юриспруденція — елітна професія. Гра в шахи також вважається елітною, а, отже, вона викликає інтерес у всіх, хто прагне відповідати духу часу, зближує й об’єднує нас із колегами, завдяки шахам ми краще, точніше розуміємо один одного, що приносить величезну користь на шляху зближення народів і довіри між країнами й державами.

— Безумовно, шахи — це дуже захоплива гра, інтерес до якої в людства з кожним століттям тільки зростає, — продовжує розмову ректор Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», президент Національної академії правових наук України Василь Якович Тацій. — Але водночас це ще й азартне спортивне змагання, захопливе мистецтво, мудра наука, значна частина культури сучасної цивілізації. Шахи чинять позитивний вплив, особливо на молодь, на формування розумових здібностей. Вони виховують стійкість характеру, самодисципліну, витримку на шляху до поставленої мети. Шахіст дуже швидко навчається логічного мислення, прораховуючи багато варіантів ходів і їх наслідки, опановує науку стратегії й тактики. У шахах можна розраховувати тільки на власні сили, усі учасники на початку гри в абсолютно рівному становищі, у шахах немає випадковості. Ось чому вони так широко культивуються в нашому навчальному закладі. Адже кожному юристу в щоденній практиці доводиться вирішувати різні завдання, дуже схоже на вправи на шахівниці.

Коли цей матеріал готувався до друку, команда спортивного клубу НУ «Юридична академія України» стала чемпіоном України з шахів серед клубних команд. За підсумками дев’яти турів харків’яни набрали максимальну кількість очок і здобули впевнену перемогу.

Фото Олександра СЕМЕНЦЯ та з архіву ШК «Юридична академія».

Ректор НУ «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» Василь Тацій вручає цінний подарунок чемпіонці світу Г. Ушеніній.

Президент шахового клубу «Юридична академія» А. Гетьман відкриває турнір «Кубок Ректора».