З метою надання нашим спеціалістам-піротехнікам експертної підтримки вітчизняне представництво Організації з безпеки і співробітництва в Європі запросило в Україну іноземних фахівців — представників Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування.
Вони побували на колишньому авіаційному полігоні поблизу села Яреськи Шишацького району, де вже кілька років поспіль працюють їхні українські колеги з Управління ДСНС у Полтавській області. Останні звільняють від авіаційних бомб, що не розірвалися, та інших вибухонебезпечних предметів територію «мертвого» полігона (його використовували для тренувань військових льотчиків в радянські часи) загальною площею понад 800 гектарів.
Як повідомили «Голосу України» у прес-службі управління, на сьогодні повністю очищено від небезпечних знахідок 91 гектар тієї місцини, при цьому знайдено та знешкоджено 119 начинених вибухівкою предметів. Після закінчення згаданих робіт територію колишнього полігона передадуть для заліснення.
На полігоні під Яреськами гостям показали знайдені тут авіабомби, ознайомили з методикою роботи з їхнього пошуку та знешкодження. Начальник відділу стандартизації Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування Фаїс Пактіан високо оцінив професіоналізм українських колег, наголосив на важливості їхньої небезпечної, але такої потрібної людям праці. Потенціал же для її вдосконалення він бачить у підвищенні рівня технічного забезпечення та запровадженні міжнародних стандартів. Цьому, поза сумнівом, сприятиме обмін досвідом між нашими та іноземними фахівцями.
Полтавська область.