З початку року органами внутрішніх справ припинено діяльність 34 наркологічних лабораторій. Задокументовано близько 30 кримінальних правопорушень, пов’язаних з використанням коштів, здобутих від незаконного обігу психотропних речовин. Такі дані учора в столиці під час прес-конференції озвучив начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Олег Школьний.

— Нині зловживання наркотиками та іншими психотропними речовинами набуває ознак справжньої епідемії. Значна кількість українських підлітків стає жертвами різних видів отрути, яка вже в юному віці призводить до незворотних процесів в організмі людини. Так, з початку року в стані наркотичного сп’яніння затримано 52 неповнолітніх, у тому числі 7 школярів. До 48 із них застосовано заходи адміністративного впливу, — зазначив він.

За його словами, одним із основних напрямків діяльності МВС є профілактика наркоманії. Управлінням БНОН та територіальними підрозділами на місцях з 15 січня 2013 року започатковано щотижневе проведення у навчальних закладах бесід з учнями та студентами щодо шкоди вживання наркотиків та недопущення скоєння наркозлочинів. Нинішнього року організовано майже 8 тисяч зустрічей з учнівським, студентським та викладацьким складом.

Відповідаючи на запитання про те, які саме наркотики нині вживає молодь, Олег Школьний заявив: «Сьогодні популярні курильні суміші, марихуана та деякі медичні препарати. Однак зазначу, якщо людина до 21 року не спробувала наркотики, то у 90% випадків вона ними взагалі не зацікавиться».

Начальник УБНОН МВС України зазначив також, що з набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу України істотно змінилися вимоги до організації роботи з протидії наркозлочинності. Документування збуту наркотиків відбувається в рамках жорсткого контролю та лише згідно з вимогами законодавства, що регламентує безумовний захист прав громадян — недоторканність житла, персональних даних цих осіб.