У вівторок (18 червня) увечері глава Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов зібрав журналістів на екстрений брифінг, щоб прокоментувати ситуацію, що склалася в селі Чаусове-2 Первомайського району. У брифінгу також взяли участь начальник УМВС у Миколаївській області генерал-майор міліції Валентин Парсенюк і глава Первомайської райдержадміністрації Борис Демченко.
Микола Круглов заявив: земля в Чаусовому-2 не належить «Агрофірмі Корнацьких» і запропонував усім бажаючим одержати копії рішень суду із цього приводу. Фірма «Партнер-Агро» є законним користувачем землі, орендуючи її у власників — працівників бюджетної сфери Первомайського району. Юрист Аркадій Корнацький, — підкреслив Круглов, — не міг не знати, що рішення суду набрало чинності 12 років тому, а він рік у рік системно отримує незаконний прибуток. Те, що сталося, — однозначна провокація з його боку. А по суті того, що трапилося, глава ОДА розповів таке:
— Два суб’єкти господарювання — «Агрофірма Корнацьких» і «Партнер-Агро» зіштовхнулися на полі під час збирання врожаю. Площа близько 800 гектарів була засіяна озимим ячменем. Ніхто, до того ж, не взяв на себе відповідальність за таке використання чужої землі — в акті сільгоспінспекції так і записано: «Поле засіяне невідомими особами». Обидві агрофірми одночасно вивели на поле техніку, щоб збирати ячмінь. Виник конфлікт, бійка, була застосована зброя. Тільки завдяки втручанню міліції обійшлося без жертв.
Зі свого боку, начальник облУВС Валентин Парсенюк так прокоментував ситуацію:
— Уранці, майже одночасно, надійшли сигнали про конфлікт до міліції і на швидку допомогу. Через 20—25 хвилин на місце прибули оперативно-слідча група та бригада «швидкої». Але учасники конфлікту блокували під’їзд машин. Довелося викликати підкріплення — практично оголити район, підтягти в Чаусове всі сили міліції і навіть, у разі потреби, заручатися підтримкою сусідніх районів. Там ішла стінка на стінку. Нам удалося розвести конфліктуючі сторони. Затримано автомобіль «Жигулі», в якому вилучено три одиниці травматичної зброї. Ведеться детальне опитування всіх учасників конфлікту. Госпіталізовано було шестеро людей, наразі в лікарні залишається тільки одна, іншим надано амбулаторну допомогу.
Подробиці генерал-майор міліції Парсенюк пообіцяв викласти до кінця тижня — коли слідство зробить свої висновки.
Невдовзі до учасників брифінгу приєднався і глава Першотравневої райдержадміністрації Борис Демченко — єдиний із присутніх очевидець того, що сталося. Ось що він розповів:
— Уранці я був досить далеко від Чаусового і, дізнавшись про конфлікт, встиг дістатися на місце тільки через дві години, десь о 12.10. На цей момент міліція вже чітко тримала ситуацію під контролем, але люди були налаштовані вкрай агресивно. Біля села комбайни «Агрофірми Корнацького» збирали ячмінь. Техніка «Партнер-Агро» була заблокована з іншого краю поля. З боку перших біля поля зібралося душ 70: кілька жителів Чаусового і, здебільшого, люди із сусідніх сіл. Ні вмовляння, ні роз’яснення незаконності того, що відбувається, ні навіть рішення суду, які я показував, на присутніх не впливали. В. о. директора «Агрофірми Корнацьких» Зінаїда Ложкар, переговоривши по телефону, сказала мені, що одержала команду збирати ячмінь, а розходитися команди не було.
Глава облдержадміністрації Микола Круглов заявив: поки що не даватиме оцінку ситуації, але зробить усе від нього залежне, щоб на території області дотримувалися закони України.