Ранкове засідання 19 червня

 Парламентська хроніка
Народні депутати відмовилися підтримувати проект закону про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, підготовлений Володимиром Яворівським («Батьківщина»). Це питання депутати розглядали за скороченою процедурою. Доповідаючи законопроект, В. Яворівський визнав, що свого часу голосував за тимчасову передачу в оренду деяких морських баз Севастополя. «Тоді в нас були нормальні стосунки з Росією, яку очолював Єльцин. Але сьогодні зовсім інші реалії», — зауважив він. 
За словами депутата, досі не укладено жодного договору оренди між нашими державами. Крім того, Росія виставила нам три мільярди боргу. «Що це за борг, звідки він узявся? Я не можу добитися інформації навіть як народний депутат», — сказав В. Яворівський.
Під час обговорення цього питання оцінки народних депутатів були кардинально різні. Фракція ВО «Свобода» «Харківські угоди» вважає актом національної ганьби і капітуляції. «Ці угоди, які були покликані начебто забезпечити нашій державі знижку на природний газ, насправді узаконили російську окупацію території України. Більше того, формула, за якою здійснювалися розрахунки, свідчить про повну некомпетентність та непрофесіоналізм тих, хто готував цю угоду, тих, хто ратифікував її в цій сесійній залі», — заявив Юрій Михальчишин.
В’ячеслав Кириленко («Батьківщина») нагадав про будівництво бази Чорноморського флоту в Новоросійську. За його словами, у 2008 році було завершено перший етап будівництва, 2017-го має завершитися другий, а 2020-го база здаватиметься під ключ. «Постає запитання: чому ЧФ РФ повинен перебувати на нашій суверенній території до 2042 року?» — поцікавився народний депутат. Ще одне питання, яке порушив обранець, — відсутність орендної плати та спрямування цих коштів на погашення «невідомо якого боргу». А також знижка на газ. За його словами, нині розпочалася третя хвиля знижок від «Газпрому» всій Європі. «Фактично знижку не отримує лише Україна», — наголосив він.
З огляду на це, опозиціонери вимагали інвентаризації всіх об’єктів ЧФ Росії на території України, зокрема в Севастополі. А також встановлення справедливих орендних ставок і негайної, без жодних умов, денонсації злочинних, шкідливих «Харківських угод».
На думку лідера фракції КПУ Петра Симоненка, ухвалення такого рішення — це авантюра, яка призведе до загострення взаємовідносин між Україною та Росією й потягне за собою низку проблемних питань.
Замість Чорноморського флоту варто говорити про Український флот, переконаний 
П. Симоненко, який представляють, за словами комуніста, «іржавий фрегат «Севастополь», прив’язаний за борт «Сагайдачний» та приколочена до пірса підлодка «Запоріжжя» 1973 року випуску». «Тому сьогодні потрібно серйозно говорити про обороноздатність нашої країни», — наголосив комуніст.
Своєю чергою регіонал Вадим Колесніченко переконаний, що наявність Чорноморського флоту забезпечує насамперед безпеку наших рубежів. Крім того, для мешканців Севастополя це понад 20 тисяч робочих місць.
Результати голосування за цей законопроект були цілком прогнозовані — 152 голоси «за».
Водночас Верховна Рада ратифікувала договір між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу в цивільних та комерційних справах. Набуття чинності договором надасть можливість громадянам та юридичним особам однієї зі сторін користуватися на території іншої сторони таким само правовим захистом, який забезпечується громадянам та юридичним особам цієї сторони. Як зауважила перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, на сьогоднішній день у відносинах між нашими країнами відсутні будь-які багатосторонні угоди з правових питань. У зв’язку з цим документ є надзвичайно важливим. За основу та в цілому проект підтримали 320 народних депутатів.
Конституційну більшість голосів отримав і проект закону про ратифікацію Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. «За» — 335 народних депутатів.
На з’ясування політичних взаємин перетворилося обговорення постанови про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. З відповідним зверненням до Верховної Ради звернулася Тернопільська обласна рада. На сьогоднішній день в Чорткові проживають 29,5 тисячі осіб. Місто посідає друге місце за чисельністю населення серед 30 міських поселень. Утім, на думку Ганни Герман (ПР), замість ухвалення цього документа варто просити Верховну Раду та Президента прискорити адміністративну реформу. «Щоб якнайшвидше всі ці міста, такі як Чортків, могли мати більшу підтримку від держави», — заявила депутат.
На що Ірина Геращенко («УДАР») зауважила, що день опозиції перетворюється на профанацію. «Опозиція віддає свої голоси за ратифікацію законів, які подає Президент. Ми бачимо зовсім інакшу ситуацію, коли наші колеги із фракцій більшості голосують не за те, що потрібно виборцям, а в залежності від прізвища автора законопроекту. Це дуже неконструктивна позиція», — заявила вона.
Позафракційний Володимир Литвин також переконаний, що з’ясування стосунків ні до чого, коли йдеться майже про 40 тисяч українців. «Це містечко заслуговує на статус міста обласного значення. Ми зобов’язані прийняти відповідне рішення. І я просив би шановних колег не посилатися на адмінреформу. В осяйній перспективі її не буде», — зауважив він.
Проте голосів, щоб повернутися до розгляду цього питання або повернути проект на повторне перше читання не вистачило. Тож документ вважається відхиленим.
Із днем народження цього дня вітали народних депутатів Миколу Баграєва та Леоніда Байсарова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Цитата
Народний депутат В’ячеслав КИРИЛЕНКО («Батьківщина»):
«Чому Чорноморський флот не платить оренду? За всіма експертними оцінками, український бюджет має отримувати мінімум 2,5 мільярда доларів США щороку. Скільки платить Російський флот — нуль. Він погашає 97 мільйонів доларів щороку за рахунок невідомо яких боргів».
ПОЗИЦИЯ
Народний депутат Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО (ПР):
«Сьогодні Чорноморський флот Російської Федерації та Військово-морські сили України несуть спільне патрулювання та забезпечують безпеку Чорноморського регіону. Тому флот був, є і буде. Бо з 2017 року ціна орендної ставки зростає і ми отримуватимемо живі кошти. Сьогодні наявність ЧФ забезпечує незалежність нашої української держави».
Ростислав Павленко, Валентин Наливайченко.
Костянтин Павлов, Сергій Фаєрмак, Геннадій Зубко.