Вечірнє засідання 18 червня
Народні депутати заслухали звіт про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», який представив міністр фінансів Юрій Колобов. Він зазначив, що виконання бюджету минулого року було надзвичайно напруженим через складну світову економічну кон’юнктуру. Однак Україні вдалося втримати тенденцію до економічного зростання.
Міністр навів статистичні дані: на розвиток української економіки негативно впливало зниження цін на чорні метали на світовому ринку на 11,4 відсотка. Однак реальне зростання економіки торік в Україні становило 0,2 відсотка. Номінальний ВВП минулого року зріс на 8,2 відсотка і становив 1,4 трильйона гривень. Дефіцит держбюджету зафіксовано значно менший, аніж у багатьох високорозвинутих країнах. В Україні бюджетний дефіцит у 2012 році був 53,4 мільярда гривень (3,8 відсотка ВВП), тоді як у Японії — 10 відсотків, у США — 8,7, в Іспанії — 7, у Франції — 4,7. Реальна заробітна плата зросла на 14,4 відсотка, що є найвищим показником за останніх 6 років. Серед позитивів у розвитку вітчизняної економіки міністр назвав стабільність національної грошової одиниці, розвиток банківської системи, відновлення довіри населення до останньої. Загальний обсяг депозитів зріс на 80,6 мільярда гривень, або на 16,4 відсотка. Обсяг кредитів в економіку України зріс на 13,3 мільярда. Доповідач також запевнив, що урядові вдалося профінансувати на належному рівні соціальні видатки, які впродовж минулого року зросли на 44,3 мільярда гривень — до 272,78 мільярда.
Державний борг України на кінець року становив 399,2 мільярда гривень (36,6 відсотка від ВВП), що, за словами Ю. Колобова, «перебуває на економічно безпечному рівні». Держборг вдалося скоротити на 27,8 мільярда гривень.
Відповідаючи на запитання народних депутатів, Ю. Колобов повідомив, що його першого заступника А. Мярковського шпиталізовано і він проходить медичне обстеження.
Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр у співдоповіді відзначив, що торік було прийнято рекордну кількість — 38 — змін до бюджету, що свідчить про потребу підвищення якості та реалістичності затвердження бюджетних показників. Державний кошторис недоотримав понад 36 мільярдів гривень очікуваних доходів. Хоча обсяг переплат податків та зборів до бюджету збільшився на 2,3 мільярда гривень. За висновками Бюджетного комітету, урядові належить посилити контроль за розпорядниками бюджетних коштів та відповідальність за виконання бюджетних програм, погасити заборгованість перед місцевими бюджетами, впорядкувати вчасне проведення платежів.
Голова Рахункової палати України Роман Магута серед найсуттєвіших проблем виконання держбюджету в минулому році, що стримують розвиток економіки, назвав спад обсягів виробництва товарів та послуг, погіршення реального зростання ВВП, послаблення інвестиційної привабливості України, обмежене кредитування, невчасне здійснення органами державного казначейства платежів, тривале проведення тендерних процедур тощо. Рахункова палата виявила неефективне використання коштів на суму 8,2 мільярда гривень.
Обговорення звіту уряду відбулося за повною процедурою. Депутати з опозиційних фракцій гостро критикували уряд, заявляючи, що насправді виконання бюджету було фактично некеровано і що держава недофінансовує медицину, освіту, культуру та соціальну сферу майже на 30 мільярдів гривень. Вони звинувачували уряд у зростанні фінансування силових структур і натомість послабленні реального соціального захисту, збільшенні заборгованості з виплати зарплат у бюджетній сфері та зростанні кредиторської заборгованості перед місцевими бюджетами. А депутати від Партії регіонів стверджували, що, незважаючи на складнощі з виконанням бюджету, в економічних результатах є позитивні зрушення.
Зрештою, звіт про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» не було затверджено (лише 192 «за»). Звіт уряду підтримали лише депутати з Партії регіонів та семеро позафракційних. Відтак його  просто взято до відома.
Забракло голосів і для ратифікації Конвенції між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї. У першому читанні прийнято проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності акціонерних товариств, про внесення змін до статті 154 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку виробництва продуктів дитячого харчування. 303 голосами Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України» (щодо багатонаціональних навчань).