Останніми роками дедалі більше молоді захоплюється екстремальними та нестандартними видами спорту, які шокують дорослих і приваблюють дітей. Тож якщо зустрінете хлопця, який збирається стрибнути з високого паркану, не поспішайте викликати «швидку». Видовищні і ризиковані трюки — це нове захоплення молоді, це — паркур.

Як стверджують студенти, паркуром нині захоплюється мало не кожен другий юнак. Не всі зважуються на складні елементи, проте опанувати засади до снаги кожному. Він полонив серця молоді після виходу на телеекрани фільму «Ямакасі», в якому звичайні хлопці з околиць Парижу продемонстрували дивовижну вправність, перестрибуючи з даху на дах та виконуючи віртуозні сальто. Чим не взірець для наших шибайголів?

Паркур — це вид спорту, що включає в себе легку атлетику, гімнастику, акробатику, скелелазіння, бойові мистецтва та полягає у стрімкому подоланні перешкод з використанням лише власного тіла — без жодних допоміжних засобів. 

Започаткований він у Франції Девідом Беллем та його другом Себастьяном Фуканом, які для мільйонів стали кумирами. Так само як і будь-який інший вид спорту, паркур побудований на глибокій філософії особливого світосприйняття. Головне його правило: «Немає кордонів — є лише перешкоди. А найперша перешкода — це ти сам».

На перший погляд може здатися, що займатися паркуром украй небезпечно, але якщо перед виконанням складних трюків відпрацювати їх в спортивному залі, то ризик зводиться до мінімуму. Ми відвідали один із гімнастичних залів Києва, де початківці та більш досвідчені трейсери (ті, хто займаються паркуром) вдосконалюють свою майстерність.

На наші запитання люб’язно погодився відповісти Максим, трейсер із семирічним стажем:

— Чому ти обрав саме паркур? Що тебе в ньому приваблює найбільше?

— Для мене це більше, ніж спорт. Це — свобода. За сім років тренувань мої навички не раз допомагали мені в реальному житті. Наприклад, вчасно встигнути куди-небудь, скоротити шлях або просто втекти від собаки.

— А чи потрібне якесь особливе екіпірування для занять? У чому взагалі тренуються трейсери?

— Загальноприйнятої спортивної форми немає. Необхідно мати лише м’які кросівки та зручні штани. Ну і головне — бажання займатися.

— Що б ти порадив тим, хто щойно почав займатися паркуром?

— Перш за все, не зупинятися ні перед чим. Спочатку буде важко, але з часом ти почнеш відчувати легкість рухів та думок. Треба стежити за розпорядком дня (це дуже важливо), правильно харчуватися і в жодному разі не вживати алкоголь та курити. Спорт та шкідливі звички — речі несумісні. На жаль, в Україні переважна більшість молоді обирає пляшку пива замість години тренування в спортивному залі. Мій особистий вибір — це здоровий спосіб життя, чого й хочу побажати іншим.

Євген ШАПОВАЛ, Олена САЯПІНА.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.