Чи важко сьогодні конкурувати в Луцьку комунальному лікувально-профілактичному закладу «Міська клінічна стоматологічна поліклініка» з майже сотнею приватних? З’ясовується, що ні. Понад те, попри конкуренцію, комунальний заклад набуває в обласному центрі дедалі більшого авторитету. Свідченням того є перемога в цьогорічному конкурсі «100 кращих товарів та послуг Волині» і пропозиція взяти участь у такому загальноукраїнському змаганні, а ще — Грамота Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, десятки інших високих нагород, якими відзначено колектив. А чого вартує той факт, що на базі поліклініки працює кафедра загальної стоматології факультету післядипломної освіти лікарів Львівського національного медичного університету, де проходять інтернатуру 40 молодих спеціалістів з усіх куточків України! То в чому секрет успіху цієї стоматологічної поліклініки?

Метаморфози старої «хрущовки»

Коли зубний біль став нестерпний, мій знайомий нарешті зважився піти до лікаря. Може, зробив би це й раніше, але вагався: куди звернутися, якому фахівцю довірити таку відповідальну для власного здоров’я справу. Адже вибір у місті є: лише на проспекті Волі — вісім приватних стоматкабінетів, а загалом у Луцьку — до сотні. Та пішов усе-таки за давно відомою адресою: до міської спеціалізованої поліклініки. Тим паче що і друзі порадили лікуватися саме там.

Чим приваблює жителів Луцька ця медична установа? Насамперед високою якістю обслуговування пацієнтів. Завдяки господарській кмітливості головного лікаря поліклініки Олександра Кобися старе типове приміщення з вузькими темними коридорами, обшарпаними стінами і допотопним обладнанням перетворилося на сучасну клініку з прекрасно технічно і технологічно оснащеними кабінетами, чудовим колективом фахівців-лікарів, більша частина яких мають вищу кваліфікаційну категорію. Навіть зовні типова п’ятиповерхова «хрущовка», на першому поверсі якої розмістився центральний корпус стоматологічної поліклініки, стала привабливіша.

«Страшні» конкуренти приватників

Із 1999 року, коли обласну стоматологічну поліклініку реорганізували в міську, її очолює досвідчений спеціаліст і вмілий організатор Олександр Кобись. Саме з ним і зустрілися напередодні професійного свята медиків, щоб поговорити про досягнення і проблеми цієї відомої на Волині медичної установи.

— Для приватників ми справді є «страшним» конкурентом, — привітно посміхаючись, розпочинає розмову Олександр Юхимович. — Бо немає такої стоматологічної роботи, якою б у нас не займалися. Ми одні з перших в Україні розпочали вживлення штучних імплантатів в кісткову тканину з наступним протезуванням. У відділенні ортопедичної стоматології виготовляємо складні бюгельні протези із замковим кріпленням, знімні пластмасові протези з допомогою системи «Валпласт», а також різні види суцільних протезів, зокрема і металокерамічних. Лікуємо зубощелепні аномалії за допомогою брекет-системи.

Оскільки всі перераховані головним лікарем високовартісні види робіт в більшості регіонів держави є прерогативою приватних структур, то ми поцікавилися в Олександра Юхимовича, як обслуговують пільгові категорії населення?

— Поліклініка забезпечує стоматологічною допомогою понад 49 тисяч пільговиків, на протезування яких на рік виділяється лише 86 тисяч гривень бюджетних коштів, — уточнює керівник лікувальної установи. — Мусимо шукати вихід із ситуації. Частину коштів виділяємо із спеціального рахунку, тобто із зароблених колективом грошей. Зауважу, що лише половина колективу, тобто 130 працівників, — на бюджеті, решта — на спецрахунку. З виділених на поліклініку 3,5 мільйона гривень бюджетних коштів 3,25 мільйона йде на зарплату наших бюджетників, за решту, тобто 250 тисяч, маємо оплатити комунальні послуги, а в нас 2500 квадратних метрів площ, закупити медикаменти, матеріали, обладнання. Звичайно, нам не вистачає коштів ні на комунальні послуги, ні на стоматологічні матеріали, а витрати на медикаменти покриваємо лише на десять відсотків. Щоб якось вийти із ситуації, ми 1,2 мільйона гривень із залучених (зароблених) нами коштів відправляємо на бюджетну частину витрат. Окрім цього, із спецрахунку виплачуємо зарплату решті 130 працівникам, купуємо устаткування. Тож, як бачите, дуже важко виводити державну стоматологію на вищий рівень обслуговування населення.

Діюча «виставка» сучасної техніки

Звичайно, знайомлячись з поліклінікою, ми не зуміли побувати в усіх стоматологічних кабінетах, а їх тут аж 45. Проте від Олександра Кобися довідалися, що всіх їх обладнано сучасними турбінними установками типу «Дипломат», стоматологічними кріслами, сучасними апаратами виробництва кращих зарубіжних фірм. Два роки тому медзаклад закупив панорамний цифровий рентгенапарат із цефалостатом і комп’ютером вартістю 450 тисяч гривень. Крім того тут працюють два дентальні прицільні рентгенапарати і рентгенапарат з візіографом. У поліклініці використовують апарат «Вектор» для лікування слизових оболонок тканин пародонта, апарат «Zoom-2» для стаціонарного відбілювання зубів, багато іншої сучасної дороговартісної апаратури. Зокрема, два стоматологічні мікроскопи «Seіler ІQ», які є лише в кількох держаних поліклініках України...

А як мій знайомий з його стоматологічними проблемами? Нещодавно зустрів приятеля в центрі Луцька. На запитання, як справи, відповів білозубою посмішкою. Як кажуть: на всі 32. Тобто візит до стоматологічної поліклініки був успішний. Побажаємо і вам такого. Тільки не вагайтеся!

 

Волинська область.

Фото автора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Головний лікар міської клінічної стоматологічної поліклініки Олександр Кобись. 

Консультативне обстеження пацієнта за допомогою стоматологічного мікроскопа «Seіler ІQ» проводять завідувачка терапевтичного відділення Світлана Черниш (на знімку ліворуч) та стоматолог-терапевт Наталія Бабуса.