Відділення контактної променевої терапії (брахітерапії) відкрито в Донецькому обласному протипухлинному центрі. Це єдиний в Україні комплексно оснащений блок для такого методу лікування. Тепер у розпорядженні медиків є два апарати брахітерапії та необхідне додаткове обладнання й витратні матеріали. «Контактна променева терапія в поєднанні з дистанційною променевою терапією є золотим стандартом лікування пухлин репродуктивної системи, порожнинних органів у чоловіків і жінок, — зазначила завідувачка радіологічного відділення центру, головний радіолог України Наталя Семикоз. — В Україні така терапія, відповідно до європейської практики, не проводилася взагалі».

Пропускна спроможність відділення — 100 пацієнтів на місяць. Перші вже приймають лікування з кінця травня. Брахітерапія є одним із варіантів комплексного лікування пухлин. Загалом променеву терапію в центрі отримують майже 6 тисяч пацієнтів на рік.

Суть методу полягає у введенні аплікатора до порожнини хворого органу чи тканини та цілеспрямованому опроміненні. 

Тривалість і кількість процедур — справа індивідуальна, а точні розрахунки виконують медичні фізики. «На відміну від дистанційної променевої терапії, брахітерапія дає змогу звести пошкодження здорових тканин до мінімуму. Адже за традиційного методу під час опромінення одного органу зачіпаються сусідні. Друге завдання брахітерапії — «доставити» до органу максимальну дозу», — пояснює заступник генерального директора центру з лікувальної роботи Володимир Пономарьов.

Відділення контактної променевої терапії було відремонтовано та обладнано за кошти благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» й коштувало 11 мільйонів гривень. Медики відзначають переваги нового підрозділу: вся інформація передається через комп’ютерну мережу, а не на дисках, як досі, є запас аплікаторів, яких раніше бракувало. Навіть стіни і стеля в кабінетах, де проводять процедури, оформлено з використанням заспокійливих пейзажів.

Між керівництвом фонду та обласної державної адміністрації підписано меморандум про взаєморозуміння і співробітництво з метою розвитку радіологічної служби центру. Йдеться про спорудження сучасного радіологічного корпусу, який буде оснащено всією необхідною апаратурою. А директор фонду Анатолій Заболотний вручив сертифікати на навчання двох лікарів у клініці в Естонії. Адже за спеціальністю «медичний фізик» в Україні студентів не готують, і це — проблема.

Інженер-радіолог, завідувач відділення клінічної дозиметрії і радіаційної безпеки Роман Горовенко — випускник Донецького технічного університету, наполовину — комп’ютерник, наполовину — інженер. «У кафедри був договір з університетом, ми приїздили на лекції і практичні заняття до обласної лікарні. А потім багато студентів прийшли на практику до онкоцентру і залишилися працювати», — розповідає він. Фахівці вважають, що потрібно приймати спеціальну програму підготовки медичних фізиків у нашій країні, щоб наблизитися до європейських стандартів лікування раку.

 

Донецьк.

Фото надано Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».

Процедурні кабінети оснащено необхідною апаратурою та оформлено в заспокійливій гамі.