Нині молодь на турніках не просто тренує м’язи, а й виробляє дивовижні гімнастичні трюки. Це — новий вид спорту, який називається street workout. Популярний цей різновид вуличного тренування і на Рівненщині. Зокрема, в Острозі своє дозвілля таким чином проводить близько півсотні юнаків. Серед них і Тарас Зінчук (на знімку).
— Тарасе, street workout — спорт чи швидше молодіжна течія?
— Street workout, тобто вуличні тренування, дійсно, можна назвати видом спорту. В Україні його лише недавно офіційно визнали. Хоча термін «молодіжна течія» також підходить, адже він став основним заняттям та способом спілкування молоді.
— У своєму місті ти був першим, хто спробував займатися гімнастикою на турніках. Звідки дізнався про цей вид спорту?
— Я побачив відео на «Ютюбі», де американський турнікмен Ganіbal виконував різні видовищні трюки на вищому рівні. Тоді разом із друзями, В’ячеславом Франковським та Назаром Ваколюком, почали тренуватися. Не все вдавалося відразу, але результат не забарився.
— Ти маєш багато послідовників. Це твої однолітки? Де тренуєшся?
— Коли почали займатися, результати своїх досягнень викладали в Інтернет. Відтоді багато людей виявили бажання приєднатися до нас, були цьому раді. Сьогодні навчаюся, тож не завжди виходить тренуватися в компанії. Серед моїх однодумців — хлопці віком 12—25 років. А оскільки street workout — це вуличні тренування, то нас можна побачити на стадіонах, спортивних майданчиках.
До речі, вуличною гімнастикою займаються і дівчата. Інша справа, що вона відрізняється складністю виконання елементів та розвитком різних груп м’язів.  
— А з чого ж починають новачки? І взагалі, які трюки можна виконувати на турніках?
— У будь-якому виді спорту потрібна хоча б мінімальна фізична підготовка. Так і тут. У street workout є певні оцінки, показники, за якими можна охарактеризувати чи дізнатися стан своєї фізичної підготовки. Це п’ять розрядів, кожен із яких потребує певних досягнень. Наприклад, підтягнутися визначену кількість разів, виконати якісь елементи тощо.
Новачки зазвичай починають з елементарних підтягувань та віджимань. На турніку можна виконувати безліч різноманітних трюків, які належать до різних напрямків стріт-воркауту — тобто джимбару, акробатики, гімнастики та просто силових елементів. Така гімнастика до снаги лише тим, хто веде здоровий спосіб життя.
— А взимку займаєтеся?
— Звичайно! Понад те, зима — це основний час для тренувань та загартовувань.
Спілкувалася Анастасія АДАМЧУК.
Фото надане Сергієм Зінчуком.