Той день ветеран журналістики Іван Наливайко добре пам’ятає і досі.
— Напередодні жовтневих свят 1969 року вийшов черговий номер обласної газети «Зоря Полтавщини», — розповідає Іван Микитович. — Але, прийшовши зранку до редакції, я одразу відчув: щось не те... Зазвичай, одержавши з друкарні свіжий номер, усі «зоряни» жваво обговорювали його в колективі, перш ніж прийти на ранкове планування, тож завжди зранку в редакції панував збуджено-піднесений настрій. А тут приходжу — глухо, як у танку: жодної людини в коридорі, наче всі вимерли... Ті ж, кого вдалося таки зустріти на шляху до редакторського кабінету, якось дивно віталися, ніяковіли, але ніхто нічого не казав. А в приймальні не менш стривожена секретарка повідомила, що мене вже чекають в обкомі партії... На запитання: «Що трапилося?» — вона лише стенула плечима і мовчки простягла свіжий номер. Зайшовши до кабінету, я не встиг навіть зняти плаща, як пролунав телефонний дзвінок. «Капіталізм, значить, будуєте?» — єхидно запитав у слухавці неприємний голос якогось «доброзичливця». Я з острахом схопив свіжу газету, почав поспіхом перечитувати матеріали. І в публікації письменника Леоніда Бразова раптом із жахом натрапив на таку фразу: «Трудящі Полтавщини, як і весь радянський народ, активно будують капіталізм». Капіталізм?! Знову й знову перечитував по буквах матеріал, який напередодні сам підписував до друку, і не вірив своїм очам: «бу-ду-ють ка-пі-та-лізм!..»
Як з’ясувалося потім, «прошляпив» набірник у друкарні, не додивилися коректори і черговий, але ж відповідати редактору! Уявляєте: Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв проголошує, що радянський народ «уже побудував соціалізм і приступає до побудови комунізму», а на Полтавщині, виявляється, будують... капіталізм!
Найсмішнішим у цій ситуації сам Іван Микитович вважає те, що після «розносу» в обкомі КПУ і звільнення з посади редактора його призначили... начальником обласного управління у справах збереження державних таємниць. Так званого облліту — організації, яка фактично виконувала в СРСР функції цензури. «Він тепер знає, що таке політична помилка, тож і десятому накаже бути пильним!» — пояснив своє рішення щодо Наливайка тодішній перший секретар.
Ну а передплатники «Зорі Полтавщини» ще довго потішалися над тим, що вони виявилися «будівниками капіталізму» і дивувалися: куди подівся попередній редактор?
Полтава.