Фактично рік минув з часу реформування органів військової прокуратури. Замість них було створено спеціалізовані прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері. Одну з них — прокуратуру Південного регіону України — очолює заслужений юрист України, почесний працівник прокуратури, державний радник юстиції 3 класу Ігор Папуша (на знімку).
Сьогодні Ігор Олександрович відповідає на запитання нашого кореспондента.
Модернізоване відомство
— Ігорю Олександровичу, то що ж сьогодні являє собою система прокуратур з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері? Що перебуває у вашому підпорядкуванні?
— В Україні створено чотири спеціалізовані прокуратури регіонів: Центрального, Південного, Західного та Кримського. У кожної з них є підлеглі прокуратури на правах міських. Щодо нашого регіону, це десять прокуратур, які здійснюють свою діяльність на території восьми областей України — Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської.
— Ви обіймаєте посаду прокурора Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері. Це те саме, що і військовий прокурор чи щось інше?
— Військовий прокурор був офіцером і мав військове звання. Сьогодні у співробітників спеціалізованих прокуратур, як і в інших прокурорсько-слідчих працівників, є класні чини.
Щодо компетенції прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, то вона після реформування навіть розширилася. Тепер ми займаємося і підприємствами оборонно-промислового комплексу. Нам підпорядковуються установи Державної служби України з надзвичайних ситуацій і підрозділи спеціальної міліції МВС України.
Основна біда — корупція
— Як нині виглядає обличчя військової злочинності? Що переважає: розкрадання, корупція? І як спеціалізовані прокурори борються з нею?
— Корупція — одне з найбільших зол у нашій країні. Боротьба з нею — один з пріоритетів у діяльності прокуратури. Цього року прокурорами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 24 корупційні правопорушення. По 12 з них обвинувальні акти скеровано до суду. Розслідування по решті тривають.
Зазначу, що характерним для військових формувань залишається зловживання службовим становищем, насамперед, начальниками постачальних служб з метою власного збагачення. Ми розслідували факти розкрадання паливно-мастильних матеріалів, речового та продовольчого майна, запчастин, зброї та боєприпасів.
Збитки, завдані при цьому державі, обчислюються мільйонами. А про те, як підривається боєготовність військ, годі й говорити.
— Літній сезон у розпалі. Люди кинуться на відпочинок, до води. Однак у засобах масової інформації досить часто з’являються повідомлення про те, що прохід на пляжі перекрито, у прибережній зоні триває незаконне будівництво... Чи займаєтеся ви цими питаннями або це більше клопіт обласних прокуратур?
— Захист прав громадян однаковою мірою обов’язковий для всіх прокурорських працівників. Шість наших прокуратур мають у підпорядкуванні об’єкти в прибережній зоні Азовського і Чорного морів. Усіх їх було перевірено на дотримання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, органами військового управління вимог закону при передачі у власність та користування, продажу, зміні цільового призначення земель прибережних захисних смуг, використанні і забудові цих територій.
Так, наприклад, Одеська спеціалізована прокуратура виявила факт прийняття Комінтернівською сільською радою незаконного рішення про переведення в землі запасу ділянки площею 95 га. До суду було направлено відповідний позов. За результатами його розгляду вимоги прокурора задоволено повністю, вказану ділянку повернуто законному власнику — Міністерству оборони України. Між іншим, нормативна оцінка землі, про яку йдеться, становить понад 240 мільйонів гривень. І таких прикладів багато.
Дідівщина нікуди не зникла
— Незважаючи на рішучі заходи, які вживають спеціалізовані прокурори, командирам в армії ніяк не вдається побороти нестатутні відносини. Від чого залежить їх поява?
— Спочатку говорили, що неуставщина дісталася нам у спадок від Радянської армії. Однак і після того, як в армію почали йти тільки вихідці з України, ситуація практично не змінилася. Територіальний принцип комплектування збройних сил, коли призовники залишалися служити у своїй області, теж не дав бажаних результатів. І нині в букет військових злочинів, якщо так можна сказати, входять практично всі, які є в Кримінальному кодексі України.
Основне навантаження в боротьбі з так званою дідівщиною лежить на спеціалізованих прокурорах. Ми активно допомагаємо військовому командуванню в роботі із запобіганням нестатутних взаємовідносин між військовослужбовцями. Дуже дієвою формою впливу, на мій погляд, є демонстрація відео судового розгляду справ про вчинені солдатами злочини. І все ж таки, сказати, що це негативне явище буде викоренено і коли це станеться, не беруся.
— У народі є приказка: «Мало? Прокурор додасть...», — тобто дуже часто в розмові про прокуратуру на перший план виходить тема каральної функції...
— Скажу, що ця теза не відповідає дійсності. В органах прокуратури працюють грамотні, кваліфіковані фахівці, але я б на перше місце поставив чесність, порядність і високу відповідальність. Це основа, той стрижень, який і має бути всередині кожного прокурорсько-слідчого працівника. Такі вимоги ставить Генеральний прокурор України Віктор Павлович Пшонка. Саме це закріплено в Кодексі професійної етики та поведінки працівників прокуратури.
— Спасибі за бесіду.
Фото надане автором.